luni, 25 iunie 2012

Lungul drum spre profit

Se întâmpla cu ceva vreo câteva luni în urmă când, discutând cu un prieten despre oportunitățile de investiții am ajuns la concluzia că lumea oferă din ce în ce mai puține variante. Criza, șocurile economiilor și lipsa de înțelegere a problemelor de către autorități par a te obliga să te retragi pe cash. Însă, cum bine se știe, un ban care stă e un ban care se pierde. Și-atunci ce să faci? Răspunsul simplu e să cauți până găsești ceva. Exact asta am făcut și, după mai multe reprize de discuții, confruntări și analize  am ajuns la o concluzie surprinzătoare.

Ei bine, fără să întind discuția prea mult, vă voi spune că am hotărât că e momentul să părăsesc definitiv civilizația. Sau, mai bine spus, să părăsesc civilizația pe care o știm pentru a găsi oportunități acolo unde nici nu v-ați gândi. Unde? În Africa și, ca să fiu mai exact, într-un loc de care ați auzit toți și, cu siguranță, n-ați fi dispuși să investiți nici un leu. Țara se numește ... Nigeria. Surprinși? 

Cu siguranță toată lumea a auzit de Nigeria, puțini sunt cei care să nu fi luat contact cu stilistica scrisorilor venite de-acolo. Corupția, confruntările pentru putere și, în general știrile negative, sunt cele care preced numele țării. Cu toate acestea, când vine vorba de bani e bine să nu cădem pradă analizelor superficiale și să mergem dincolo de acestea. Deci, care e treaba cu Nigeria? În primul rând trebuie subliniat că țara, ca de altfel foarte multe dintre suratele africane, are resurse din belșug. Petrolul e principala resursă exploatată contribuind la Buget cu peste 80%. Din nefericire corupția și instabilitatea politică au fost principalii dușmani în calea dezvoltării țării. Până în 2008 chiar și mersul în Nigeria putea fi considerat o aventură din cauza corupției. Însă, după 2008 lucrurile au început să se mai schimbe. De fapt, dacă analizăm evoluția economiei, putem să considerăm că răspunsul pozitiv al reformelor a venit chiar mai devreme, adică din 2007, anul de la care a început creșterea economică a țării. În prezent țara pare a avea un traseu destul de clar stabilit pentru reformare. Președintele Jonathan prezidează o comisie formată din personalități cu deschidere(mulți cu studii în Europa sau SUA) pentru implementarea reformelor. Cel puțin până acum rezultatele s-au văzut și țara se dezvoltă bine. Ca și cifre, are un PIB de ~250 mld. $ și rate medii anuale de creștere de ~7%. Populația de peste 170 000 000 este musulmană în proporție de 50%, creștină 40% și restul de 10% rămâne credințelor locale. Rata de șomaj este de peste 20%, iar 70% din populație trăiește sub limita sărăciei. Aici e o mare problemă deoarece aceasta este principala cauză a corupției. Vestea bună e că guvernul alocă sume consistente programelor pentru combaterea sărăciei, iar dacă promisiunile președintelui sunt respectate, putem vedea în perioada următoare îmbunătățiri  spectaculoase. Nici infrastructura nu e grozavă sau, ca să fim mai corecți, e de-a dreptul dezastruoasă. Siguranța personală încă e o problemă majoră, iar călătoriile acolo trebuie programate cu grijă.

Sistemul legislativ este un mix între sistemul englez, musulman și local. În unele state din nordul țării persistă reglementări specifice statelor musulmane. Limba oficială este engleza, însă alături de aceasta se mai vorbesc și alte câteva sute de limbi locale și dialecte. Pentru că imaginea zugrăvită de mine să nu vă inducă în eroare vă voi spune apăsat că Nigeria nu e o țară în care curge miere pe străzi. Nu e un mediu deosebit de stabil(reformele mai au o cale lungă de parcurs), corupția încă e principala problemă(noi oricum suntem vaccinați și știm să punem problema). Cu toate aceste consider că există un mediu destul de stabil pentru investiții. Și, mai mult, cred că ratele de profit care se pot înregistra acolo sunt substanțiale. 

Cine nu riscă nu poate câștiga, spunea Napoleon. E o regulă de bază. Riscurile nu sunt de neglijat în Nigeria, în principal dacă ne gândim la posibilitatea(din ce în ce mai mică totuși) unor schimbări politice neașteptate. Într-un asemenea scenariu nefericit ți-ai putea vedea investiția pierdută. Punând însă în balanță ratele mari de creștere, scutirile de taxe și alte gratuități de care poți beneficia se ajunge la un echilibru. În ceea ce mă privește nu intenționez să intru direct în Nigeria ci prin intermediul unui fond de investiții și aceasta pentru că nu sunt încă pregătit. Dar, cu siguranță, voi sta foarte atent pe zonă și voi încerca să „cumpăr” experiență urmărind dezvoltarea diverșilor investitori europeni și americani care sunt deja acolo. Dacă greșesc sau câștig rămâne de văzut. Experiența africană însă este una fabuloasă. 

14 comentarii:

  1. De ce printr-un fond de investitii si nu direct pe bursa? Daca arunci un ochi peste investitiile fondului spre care te-ai orientat si investesti direct, poti avea randamente peste cele oferite de fond.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Fondul la care ma refer are investitii directe in societati necotate cu actionariat majoritar occidental. :-)

      Ștergere
    2. Adica in societati netransparente. Fiind vorba de Nigeria, mi se pare foarte riscant. Te pomenesti ca e vorba de un fond din Luxemburg?

      Ștergere
    3. Da, e netransparent si riscant, dar consideri ca exista vreo metoda sigura de investitii, mai ales in zona aia? In plus, in afara de randamentul propriu-zis, am acces la rapoartele fondului care prezinta operatiunile efectuate acolo in detaliu(as spune in "foarte detaliu"). Target-ul final e sa intru direct, asa ca asta e un pas intermediar necesar. :-)

      Ștergere
    4. Ok, pai asta e alta mancare de peste, daca ai contacte directe cu managementul fondului.
      Africa e o oportunitate de investitie dar nu pentru investitorii mici ca mine. Pentru mine, costurile unei investitii in Africa sunt inca ridicate. Poate doar investitii indirecte, prin intermediul burselor americane si europene.
      Bafta!

      Ștergere
  2. "guvernul alocă sume consistente programelor pentru combaterea sărăciei". Pai daca asta era solutia impotriva saraciei, era rezolvata demult problema.

    RăspundețiȘtergere
  3. E adevarat ca oportunitatile cat de cat neriscante sunt putine si profitul nu are 2 cifre iar de povestile africane de succes a auzit toata lumea (tocmai asta e problema cred eu).
    Pana la urma conteaza capitalul detinut. Daca dispui pt. investitii de sume minuscule, de sub 100 mii euro, e riscant de 2 ori sa-i bagi, direct /indirect, in tari de lumea a treia africane. Pentru ca daca pierzi (si asta in Africa inseamna faliment total si instant - nu alintaturi interminabile gen Grecia) dupa aia mori de foame.
    La sume serioase, de cel putin 300-400 mii (euro/dolari) un 5% la obligatiuni romanesti/spaniole/italiene in euro ar trebui sa fie suficient. Chiar si bursa romaneasca ofera 10% castig relativ fara mare efort, e adevarat, obtinut prin tranzactii multe si marunte+comisioane negociate.
    Tine-ne la curent cu situatia nigeriana.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Baga tu 300-400 mii (euro/dolari) in bursele romanesti in momentul de fata, crezand ca o sa ai un randament de pana la 10% fara prea mare efort si dupa vreun an mai discutam.

      Ștergere
    2. Mariuse, nu sfatuiesc pe nimeni sa-si bage toti banii pe bursa :)
      Eu am depasit faza cumparat in ianuarie vandut in decembrie. Acum targetez randamente maxime nete de 2-3% de tranzactie. Anul trecut am facut 12% pana in august, anul asta am prins brd ieftin si e ok.
      La 300 mii te joci cu maxim 20% pe burse, ceea ce voiam sa spun mai sus e ca 5% e rezonabil pt. aceste vremuri si, gratie costului vietii din RO (am experimentat 1 an America Latina si a fost scump), asigura o perspectiva relaxata asupra vietii.

      Ștergere
  4. Nu mi se pare riscant. Riscant era daca mergeai acolo si incercai sa faci profit direct la fata locului. Sa-ti risti niste biti nu e riscant, e cel mult un joc, o aventura virtuala.
    Bine, inteleg de ce-l consideri risc. Pentru bitii aia ai muncit. Nu provin din vanzari anterioare sau din alte "afaceri" de tipul asta. E greu saltul. Dar tocmai aspectul asta face diferenta.
    Mult succes. Poate data viitoare chiar o sa risti pe bune.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti risti banii, nu doar niste biti. Sau ai impresia ca doar se joaca de-a investitul pe un programel pe calculator?
      Din experienta mea pe bursa, iti pot spune, ca orice investitie/speculatie care aduce un randament mare are un grad de risc mare.
      In cazul de fata, e vorba de companii complet netransparente. Chiar si pe bursa exista companii a caror transparenta lasa de dorit (v. Enron, care si-au falsificat datele contabile).

      Ștergere
  5. Eu n-am încredere în fonduri de investiții nici cât am în bănci (deși îmi can țin banii la bănci), dar ideea cu Africa nu mă surprinde, sunt țări interesante acolo, similare cu România anilor 90. Deci oportunități ar fi, mai trebuie doar bani și curaj :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu n-am incredere in nimic, dar asta e o alta poveste care tine de managementul riscului.

      Ștergere
  6. De ce Nigeria si nu Singapore?
    Sau e doar o diversificare de portofoliu? ;)

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)