joi, 27 octombrie 2016

Încotro?

Spre sfârşitul anilor 80, lumea socialistă era în suferinţă. Germania de Est, cu toată susţinerea din partea statelor-surori, pierdea definitiv războiul cu surata vestică. Trebuia doar să mergi noaptea prin Berlin pentru a înţelege care era realitatea: în est întuneric, în vest lumină, o lumină orbitoare. 

Restul statelor-surori sufereau cam de aceleaşi boli. România înfometată, Polonia disperată după un deceniu de „război civil”, Cehia permanent aproape de revoltă s.a.m.d. Toate economiile socialiste erau aproape blocate. Producţie pe stoc, tehnologie învechită, produse „băgate pe gât”, crize la tot pasul. Însă, adevărata problemă era în altă parte: la Moscova.

Pierderea războiului din Afganistan a fost bomboana de pe colivă. Devenea clar că ieşirea din strânsoarea Anacondei era imposibilă, pasul spre mările calde fiindu-i brutal interzis Rusiei. Imensa economie sovietică era prăbuşită, practic fără mari soluţii de ieşire. 

Cu toate acestea, sistemul părea că merge, că nimic nu-l mai opreşte. Era doar o aparenţă. Lumea era ţinută în frâu cu teroarea şi propaganda. Propaganda eşuase. Nimeni nu credea o iotă din ce scriau ziarele sau ce se vorbea la TV. În ziare oamenii căutau rubricile de sport sau culturale şi încercau să scuture partea politizată care, în mod hilar, era strecurată până şi aici. Se dezvoltase un instinct fabulos: toate ştirile politice erau citite pe invers. Dacă tovarăşul X spunea în Pravda că e bine, reieşea clar că e rău, dacă înfiera ceva, era limpede că se petrecuse ceva bun, demn de admiraţie. Sunt simptomele eşecului propagandei. La Moscova, în vârful vărfurilor, s-a înţeles asta şi, într-un final, s-a decis tranşarea problemelor în Malta. Adevărul ieşea la iveală: URSS era incapabilă să mai administreze partea sa de lume şi, pentru ca lucrurile să n-o ia razna, s-a stabilit dezintegrarea comunismului printr-un proces controlat, astfel încât URSS să se poată concentra o perioadă pe propriile-i slăbiciuni. În mare, evenimentele anului 1989 au fost doar explozii controlate pentru a se evita dezvoltări surprinzătoare. 

Realitatea însă era aceea că nici lumea Vestică nu se afla într-un setup fericit, însă suferinţele profunde ale sistemului erau mascate de bunăstarea din magazine, de explozia de produse. Într-adevăr, propaganda comunistă care insista pe şomaj, lipsa protecţiei sociale, dezastrul dezrădăcinaţilor şi restul fenomenelor negative specifice Vestului avea dreptate, dar cine-o mai credea? În plus, analizele rămâneau unele de suprafaţă, neînţelegându-se că toate aceste probleme sunt consecinţe ale unor cauze mult mai grave, cu un puternic risc sistemic.

Paradoxal, „moartea comunismului”(folosesc ghilimelele deoarece comunismul n-a murit, ci a făcut loc unei alte feţe ceva mai „comerciale”) a reuşit să furnizeze un imens balon de oxigen Vestului. Maşinăria de consum a vândut întregul arsenal de junk-uri pieţelor lipsite de produse ale Estului capabile să înghită orice. Apoi, pasul următor a fost reprezentat de înrolarea forţei ieftine de muncă a fostului lagăr socialist pentru întru optimizarea profiturilor. Însă aceasta nu a făcut altceva decât să amâne problemele Vestului. Viermele parazit a continuat să se dezvolte în interiorul sistemului şi, treptat, să-şi facă din nou simţită prezenţa prin consecinţele pe care le provoca: şomajul şi, în special, rata de neangajare, polarizarea socială, migraţia pseudo-ilegală, lipsa de direcţie a tineretului, etc. Toate acestea s-au dezvoltat permanent atingând, după momentul declanşării ultimei crize, cote fabuloase.     

Însă, paralel cu dezvoltarea fenomenelor economice negative s-a mai întâmplat ceva: a crescut într-un ritm ameţitor propaganda. Şi, pentru că în propagandă ai mereu nevoie de un personaj negativ acesta s-a materializat în persoana Rusiei şi al preşedintelui său. S-a ajuns astfel, la situaţia hilară în care, pentru orice rău imaginabil pe această lume, vina-i aparţine lui Putin sau Rusiei. Iniţial a prins, dar cât de mult poţi demoniza pe cineva?

Iată-ne ajunşi într-un moment de hilară simetrie a istoriei. La sfârşitul anilor 80 aveam o Uniune Sovietică nefuncţională care abia-şi mai ţinea propriul popor prin teroare şi propagandă. Situaţia era identică în toate ţările lagărului comunist. Peste tot aceeaşi teroare şi propagandă. Disperarea sforarilor din spate care constatau că propaganda nu funcţionează, era compensată de docilitatea subalternilor care-i linişteau spunându-le că trebuie crescută doza de propagandă. În lumea aceea exasperată şi sufocată de propagandă s-a ajuns ca oamenii să se auto-educe în spirit contrar valorilor propovăduite de propagandă. Sistemul rămânea fără fundamente, fiind ameninţat de pericolul unei iminente mega-revoluţii.

Acum, la aproape trei decenii de la acele evenimente, lucrurile stau fix pe dos. America e puternic fragilizată de incapacitatea economiei sale de a se reinventa. Ultima criză, în loc să corecteze a accentuat fenomenele negative. Pentru a-şi optimiza bilanţurile, firmele au efectuat concedieri masive, compensând cu externalizările şi tehnologia. Astfel a crescut la un nivel nesustenabil marea masă a neangajaţilor, a celor fără case şi trăind la limita sărăciei. Clasa de mijloc a fost realmente devorată, iar polarizarea socială a crescut teribil. Cum a compensat politica SUA toate aceste elemente negative? Simplu: prin falsificări de statistici şi prin creşterea propagandei. Propagandă care, pe zi ce trece, a devenit din ce în ce mai ineficientă. Vreţi un exemplu? OK, să căutăm în evenimentele recente: cum vi se pare că, în ciuda alinierii vizibile a întregii mass media în spatele lui Hillary Clinton, procentele celor doi candidaţi sunt aproximativ egale? Altă dată, simpla înfierare din partea unui mare cotidian sau a unei televiziuni importante ar fi blocat orice cale unui pretendent. Acum vocea lor e din ce în ce mai slabă, cu toate că mesajele sistemului sunt repetate cu disperare şi pe o voce din ce în ce mai ţipată.

Situaţia din SUA este replicată peste tot în ţările NATO. Aceeaşi propagandă - coordonată „live” de CIA şi serviciile secrete afiliate - încearcă să mascheze cu disperare gravele disfuncţionalităţi ale sistemului. Însă conştiinţa oamenilor e din ce în ce mai greu de cucerit. E suficient să te uiţi la secţiunile de comentarii ale site-urilor, ziarelor sau televiziunilor vestice. Mitul „Putin -duşmanul tuturor” e pe cale să se dărâme. Mai mult, înverşunarea propagandei aruncă indivizii spre un comportament similar celor din ultima perioadă a comunismului: încep să perceapă lumea prin întoarcerea la 180 de grade a ştirilor oficiale. Spune la gazetă că Putin e rău? E clar, înseamnă că e bun!

Chiar şi din punct de vedere economic, războiul SUA - RUSIA este pierdut de primii. Dorinţa de a-l îngenunchea pe Putin prin scăderea preţului petrolului de fapt l-a întărit. Rusia şi-a compensat pierderile din domeniul petrolier cu veniturile din agricultură. Vă puteţi imagina că într-un timp record Rusia a devenit principalul exportator de cereale al lumii? Şi asta nu-i totul. Lucrurile se mişcă teribil în zootehnie, în industria alimentară, astfel încât, dintr-o Rusie incapabilă să-şi satisfacă piaţa internă altfel decât prin importuri s-a ajuns la o ţară care, treptat, cucereşte pieţele după un model absolut nou.

Ideea care se desprinde de-aici nu este obligatoriu faptul că SUA e pe cale să piardă definitiv războiul. În realitate, societatea capitalistă - în întregul său - se scufundă din cauza transplanturilor nereuşite de marxism pe care şi le-a făcut. E o chestiune de timp până când fundamentele de mult eşuate ale Vestului se vor tranşa într-un mod radical.

Probabil întrebarea pe care v-o puneţi este ce se va pune în loc. Comunismul a eşuat, capitalismul e dus în bălării. Ce urmează? Globalismul? Nicidecum. Sunt doar simple vise. Observând evoluţia Rusiei şi a Chinei pot face pariu că avem de-a face cu una dintre cele mai mari revanşe ale istoriei. Ghiciţi care? Chiar cu riscul de a fi înjurat şi catalogat aberant, voi spune apăsat că evoluţiile politice ale celor două ţări semnalizează tranziţia către organicism. Există o probabilitate foarte mare să avem de-a face cu o revanşă istorică a organicismului, iar această a doua luptă să se tranşeze total diferit faţă de cea anterioară. Aici este şi principala cauză a disperării vestice.

18 comentarii:

  1. Nu prea gasesc date economice in ceea ce spuneti dvs.
    http://www.focus-economics.com/countries/russia

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca o sa cautati aceste 'date economice' in 'oficialele propagandei', nu o sa aveti niciodata succes in a gasit adevarul, sau in a intelege realitatile.

      Mai mult, nu intotdeauna cifrele reflecta realitatea, domnule Costache.

      Ștergere
  2. Intre timp se mai poate pune de un razboi mondial sau de o "optiune Samson"
    https://en.wikipedia.org/wiki/Samson_Option
    Si atunci se duce dracului organicismul.Va ramane doar...NWO.

    RăspundețiȘtergere
  3. De obicei sunt de acord cu punctele de vedere enunțate în articolele dvs dar aici remarcăm clar lipsa de cunoștințe istorice și economice!
    Îmi pare rău că nu s-a înțeles istoria corect!
    Socialismul Bolsevic al lui MARX era o deturnare de la ideile socialiste curate și corecte izvorâte din perioada romantismului francez! Bolșevismul era o formă de globalizare menită să distrugă și să supună RUSIA și țările din EST care au RESURSE spre deosebire de cele din VEST!
    La lovitura de stat bolșevică din RUSIA s-a preluat în primul rând controlul EMITERII DE BANI și a DISTRIBUȚIEI Lor prin CREDIT!
    STALIN a readus SOCIALISMUL pe linia corectă prin NAȚIONALIZAREA BN RUSE și a EMITERII DE RUBLE SUVERANE!
    Se pare că acest mecanism extrem de simplu de înțeles este inaccesibil atât dumneavoastră cât și marilor anonimi comentatori de pe acest blog!
    În 1953 STALIN este asasinat iar CHURCHILL decorat pentru exact acest fapt și URSS pierde SUVERANITATEA, tiparnița de bani fiind cedată precum FEDul unor entități PRIVATE!
    Oculta Globalistă (aceeași care a finanțat ascensiunea lui HITLER la putere precum și lovitura de stat bolșevică) a muncit 40 de ani pentru a distruge URSS și au reușit doar strecurând agenți credincioși la vârful KOMINTERNULUI de la MOSCOVA. Studiați cine și ce a făcut RAISA GORBACIOV!
    Comunismul nu poate colapsa de la sine din simplu fapt că este un model economic VIABIL demonstrat în toate țările socialiste!În arhivele CIA exista documente prin care se poate înțelege că pentru demolarea acestui tip de model s-au folosit resurse imense (de genul sutelor de miliarde de dolari la nivvelul anilor 1980)!
    VESTUL este pe moarte din simplul fapt că trăiește pe CREDIT! Nu are resurse și exploatează statele cu resurse pentru a le fura! ACest model colonial are 5000 de ani de existență! Ce e revoluționar în acest moment este că spre noi a ajuns toată această informație legată de SUVERANITATEA EMITERII DE BANI!
    Este extrem de simplu de verificat si inteles că nu există țară pe TERRA care să aibă SUVERANITATE COMPLETĂ adică să își poată tipări proprii bani și încasa venitul din SENIORAJ! Peste tot, indiferent de regimul politic, este același TIPAR: BANCA CENTRALĂ (impropriu denumită NAȚIONALĂ) emite bani CU CAMĂTĂ pe care îi distribuie sub formă de CREDIT BĂNCILOR COMERCIALE! Apoi acestea împrumută GUVERNELE! În USA FED creditează direct TREZORERIA USA!
    USA au avut suveranitate doar pe timpul lui ANDREW JACKSON și câteva săptămâni pe timpul lui JFK! Că se trăiește mai bine în VEST nu e din cauza "succesului" modelului capitalist ci din cauza că acolo unde reptiloizii au proprietati standardul de viată e mai ridicat tocmai pentru a nu exista explozii sociale!
    Mulțumesc de ocazia de a-mi exprima punctul de vedere!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Care sunt „ideile socialiste curate și corecte izvorâte din perioada romantismului francez”? Ghilotina, judecata sumară urmată de execuţie sau proiectul de genocid pentru „optimizarea” numărului de cetăţeni ai Republicii Franceze?

      Ștergere
    2. Vorbim de idealurile socialismului lui Rousseau, nicidecum de lovitura de stat executată în 1789 după patentul anglo-saxon început de CROMWELL!
      NU SE POATE ÎNȚELEGE ISTORIA CORECT DACĂ NU SE STUDIAZĂ ISTORIA EMITERII BANILOR! Porniți din 1694 cu înființarea BANK OF ENGLAND!

      Ștergere
  4. Pana nu intra toți reptilienii: de acord cu prima parte a analizei. Criza capitalismului a fost dacă vreți amânată în anii 80 iar în anii 90 au avut un moment în care a profitat de globalizare. S-a văzut la criza din 2008 ca nu exista soluții durabile...

    Unde nu sunt de acord cu dvs la faptul ca Rusia ar avea soluții. Nu au nici ei; Rusia e înaintea unei implozie amânată de Putin.

    Eventual China poate spera ca va avea timp pana va găsi o soluție care sa-i permită sa meargă înainte. Modelul chinez este însă imposibil de reprodus în alte societăți

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Orice țară care are SUVERANITATEA EMITERII DE BANI și A DISTRIBUȚIEI LOR poate prospera!
      BNR face din SENIORAJ 50 de miliarde de euro anual ce nu sunt impozitati sau comisionati din simplul fapt că în STATUTUL BNR se precizează că aceasta este "autonomă" și "independentă" iar deciziile CA îi scutesc pe membri de răspundere PENALĂ sau CIVILĂ!
      Federația Rusă, în ciuda unei propagande bolnave și schizofrenice, este CEA MAI BOGATĂ în resurse ȚARĂ de pe TERRA! Ce nu are FEDERAȚIA RUSĂ este SUVERANITATEA COMPLETĂ însemnând că sistemul bancar-monetar este controlat de la Washington!
      PUTIN face pas cu pas în recâștigarea SUVERANITĂȚII PIERDUTE în 1993 odată cu adoptarea unei constituții coloniale!
      CHINA este o glumă bună: 900 de milioane de sclavi trăiesc cu sub 1 dolar FED pe zi muncind 12-14 ore! CHINA nu are resurse și nici viitor!
      Singura țară al cărui standard de viață este scăzut artificial de 8-10 ori minim este FEDERAȚIA RUSĂ!
      Atenție! ROMÂNIA în condițiile unei suveranități COMPLETE (precum 14 aprilie 1989) poate oferi un trai similar americanilor sau elvețienilor!
      Din păcate și RO este o colonie a IMPERIULUI GLOBALIST!

      Ștergere
  5. "Razboiul economic SUA-Rusia este pierdut de primii"...o afirmatie lipsita de fundament..intr-adevar,razboiul pretului petrolului,daca a existat vreunul,a fost pierdut de americani,desi se considera,in domeniu,ca resursa respectiva a trecut printr-un proces mai mult obiectiv de scadere a pretului(ciclul pretului petrolului)si mai putin printr-o scadere controlata de marile puteri....Razboiul economic s-a dus si se duce impotriva unei Rusii care nu a avut niciodata in decursul istoriei o economie performanta,care si-a invatat populatia mai mult cu lipsurile si eternul razboi impotriva cotropitorului Occidental...

    RăspundețiȘtergere
  6. Pe simplu :
    Capitalism-Pai cand intermediarul tigan castiga mai mult decat taranul producator, cum sa mearga treaba?Si afirmatia-i cu bataie lunga, spre parazitii care nu produc, doar incurca (de genul resursele umane, care pentru a isi justifica existenta, complica procesul de angajare pana sus in cer)si cati din astia nu sunt in sistemul capitalist?Sau aia de pe wall street, tepari/talhari cu acte-n regula, pe care nu-i baga nimeni la beci...
    Comunism-Pai cum sa mearga cand se confisca totul, si de la gospodar si de la betivul satului, ii face egali pe amandoi, iar cand trebuie ales sef peste treaba, il pun pe betiv?Normal ca gospodarul nu mai face nimic.
    VPX

    RăspundețiȘtergere
  7. Luci Lucescu Londra este singurul care spune cateva adevaruri fundamentale despre lumea in care traim,restul comentatorilor fac primii pasi pe uscat ca si protozoare... Oameni buni, solutii de trai ca in Eden exista nu numai pentru occident sau pentru Rusia si China,dar exista 100% posibilitati infinit mai mari decat ar fi necesare ca cei din Somalia,Uganda,Bangladej sau tigania din Bucuresti sa traiasca toti,fara exceptii ca Alexandru cel Fericit(cel putin),daca nu chiar ca vitelul in vaca ..)) Si toata acesta navala de belsug si mana cereasca,toata aceasta invazie de prosperitate ,pace si voie buna,toata aceasta viata si acordeoane pentru fiintele umane de pe Terra va incepe chiar de astazi sa existe, cu o singura,minuscula,insignifianta conditie: sa se produca alta dispersie a averilor si puterilor de razboi existente,dispersie conferita exclusiv in subordinea totala a progresului uniform si specific pentru toate zonele globului . Este extrem de simplu,chiar ridicol de simplu nu? Si totusi aceasta simplitate puierila este cel mai greu lucru de pe pamant...!!! Articolul este foarte bun si prin impartialitatea sa,dar si prin demnitatea continutului care nu-si permite (ca principiu fundamental) sa ajunga o umila propaganda . Consideratie pentru autor si la mai multe articole !

    RăspundețiȘtergere
  8. Toata stima si mindria, ai cerut acceptul celor de la the economist ca sa le folosesti coperta pe blog? Nu prea cred. Asta se incadreaza la furt intelectual.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Gelu, iar dai cu bâta-n baltă. Vezi ca e liberă la share pe site-ul lor!

      Ștergere
    2. Stimabile, e libera la share dar nu in sensul in care ai procedat matale. Tu ai extras link-ul si ai inserat o referinta strict spre poza, ceea ce este interzis, daca bagi un ochi pe copyright-ul alora. Ai dreptul sa sharuiesti via facebook, twitter, etc. Procedand astfel, cand da cineva click pe poza este redirectionat automat spre site-ul lor. In cazul tau se incarca doar poza, nicio referinta spre site-ul lor.
      Procedezi urat, avand in vedere ca si tu te-ai ambalat cand cineva a procedat aidoma cu articolele tale. Nu e nicio diferenta in a face paste unui articol sau a face paste unei imagini, intelegi?

      Ștergere
    3. Hmmm, s-ar putea să ai dreptate. Am revăzut TOS-ul lor şi e destul de interpretabil. Pt. orice eventualitate le-am pus o întrebare şi am schimbat imaginea.
      Hai să văd ce iese!

      Ștergere
    4. Oricum cred că baţi câmpii. Uite un exemplu. Iţi garantez eu că ăi n-ar risca un proces aiurea cu greii mass media.

      Ștergere
  9. Luci lucescu si Cozubas,luati-va de mana si scrieti pe conspiratii.ro sau lovendal.ro...greu cu inteligenta pe scari...conspiratia capitalista a distrus "singurul sistem viabil,comunismul"...probabil ca zecile de milioane de morti din cauza comunismului sunt nesemnificativi...mofturi propagandistice capitaliste...discutia cu alde voi nu are sens...puneti mana pe carti serioase de istorie..

    RăspundețiȘtergere
  10. Surprins sa citesc ce scrie @Luci Lucescu Londra, mai rar asemenea corelatii logice. De obicei propaganda spala destul de bine pe creier, generatii intregi, sau macar activeaza puternic spirala tacerii prin care chiar daca nu te pot spala, pana la urma te amutesc.

    Dane, Rusia a redevenit dusmanul #1, "ciuma rosie", din doua motive principale:

    1) jmecherul de Putin, prin miscari impecabile de sahist, a reusit sa inlature caracatita capitalista aruncata prin Gorbaciov si Yeltsin, amandoi marionete americane.

    2) metastazele sistemului capitalist sunt atat de avansate incat nu mai pot fi socate sa intre in remisie prin "mici" razboaie, cum au fost cele din Bosnia, Somalia, Afganistan, Irak, Kosovo, Liban, Pakistan, etc si mai nou ISIS. Politica lor e clara, "War is Peace: US Needs External Enemy to Ensure Internal Unity", asa reusesc (partial) sa mentina sub control tensiunile rasiale interne, cele cauzate de polarizarea sociala, etc.

    Probabil, acum e atat de seriosa situatia, incat e nevoie de proiectarea unui dusman grandios, "ciuma rosie", in speranta ca astfel vor avea o noua epoca de McCarthyism in care sa-si faca epurari in ograda proprie.

    Desi la prima vedere rusii au de suferit din cauza asta, practic ii intaresc, ii coalizeaza. Rusii erau si azi niste tarasani aerieni daca nu erau atacati brutal de Hitler. Acum americanii fac greseala asta, cel putin la nivel propagandistic, uitand ca de fapt rusii au castigat WW2.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)