luni, 23 februarie 2015

"Globalizarea" Bitcoin

Pentru Bitcoin, 2014 a fost un an în care s-au văzut din plin dezavantajele complexității. Dacă în 2013 numeroși entuziaști erau gata să demonstreze drumul plin de succes al monedei virtuale, 2014 a debutat cu un șoc: plăbușirea Mt. Gox. În urma unei combinatii de prost management şi frauda, cel mai mare exchange de pana atunci se prabusea. Initial vreo 850 000 de bitcoini au fost declarați pierduți, însă, între timp, vreo 200 000 au fost recuperați.

Șocul Mt. Gox a condus la o depreciere accentuată a Bitcoin-ului. Dacă la sfârșitul lui 2013 se ajunsese la peste 1100$/bitcoin, cotația a mers continuu in jos, până la valori în jurul a 200$/bitcoin, cât este în prezent. Ceea ce este interesant e faptul că, în urma experienței Mt. Gox, problemele nu au dispărut de pe piața criptomonedei.
Sfârșitul anului 2014 a adus noi probleme. Exchange-ul Bitstamp a pierdut aproximativ cinci milioane de euro în urma unui atac devastator. Totusi, datorită unor bune practici în ceea ce privește securitatea, slovenii au reușit limitarea pierderilor. Marea majoritate a bitcoinilor deținuți de Bitstamp erau stocati offline, astfel încât atacatorii nu au putut fura decât o mică parte.

Cold storage-ul nu este însă atât de sigur pe cât am fi tentați să credem. Luna aceasta, într-un atac similar celui de la Bitstamp, exchange-ul chinezesc Bter a pierdut aproape două milioane de euro. Culmea e că, în cazul chinezilor, furtul a fost efectuat fix din cold storage. Adică de-acolo de unde te-ai fi așteptat cel mai puțin.

Nici piața autohtonă n-a fost ferită de probleme. Exchange-ul românesc BtcXchange a postat la pe 17 decembrie 2014 un mesaj ciudat: „Vă rugăm în mod imperativ să vă retrageți banii de pe platforma BTCXchange.ro. În prezent nu avem acces la server!”. Două zile mai târziu, în aceeași secțiune, erau aduse clarificări suplimentare: programatorul principal al firmei și-a dat demisia și a refuzat să predea controlul serverelor. O întâmplare care a aduce un iz atât de românesc în lumea Bitcoin! Cu toate că în același comunicat se estima că exchange-ul își va relua activitatea la sfârșitul lunii ianuarie 2015, în 9 februarie 2015 a fost postat un anunt legat de oprirea serverelor pe o perioadă nedeterminată.

Ce concluzii putem trage din aceste întâmplări? În primul rând, așa cum am spus în mai multe rânduri, criptomonedele se dovedesc a fi concepte extrem de complicate atât pentru utilizatorii finali cât și pentru cei care oferă „servicii financiare”. Atacurile asupra ofertanților de servicii, în general, sunt extrem de sofisticate și, în cazul în care hackerii preiau controlul, rezultatul este devastator. S-a văzut deja despre ce pierderi este vorba.

Se dovedește astfel că, pentru a rula un serviciu fiabil, este nevoie de hardware&software performant şi de  proceduri şi politici extrem de bine puse la punct. Tradus, aceasta însemnă mulți bani. Așa se face că, de pe piață, sunt eliminate serviciile și firmele „de casă” pentru a intra marii jucători. Pe moment remarc ascensiunea unor servicii care, beneficiind de finanțări generoase, devin globale. Spre exemplu, Coinbase - o firmă din San Franciosco - are peste două milioane de utilizatori și, treptat, a devenit lider de facto pe piața bitcoin. Coinbase a beneficiat însă, de la înființare, de finanțări de peste 100 milioane de euro. Platforma propusă de coinbase este una complexă și include, în afara portofelului virtual, instrumente pentru comercianți, un API complex pentru dezvoltatori și un exchange care, încer și sigur, se extinde în din ce în ce mai multe țări.

În acest fel putem spune că fenomenul bitcoin "se globalizează". Aceasta în sensul că ajunge sub controlul câtorva organizaţii extrem de mari care au capacitatea să-şi impună apăsat punctul de vedere. Şi-acesta este abia începutul. Cum bine ştim, pentru a controla reţeaua trebuie să controlezi jumătate plus unu dintre nodurile reţelei. Pe măsură ce creşte gradul de complexitate al sistemului(deja pentru a-ţi face un nod trebuie să descarci câţiva GB de tranzacţii), creşte costul de întreţinere al unui nod. Pe măsură ce crearea de bitcoini din nimic se va reduce, vor fi din ce în ce mai puţini operatori interesaţi să întreţină un nod. Ceea ce se poate traduce printr-o centralizare a reţelei. Astfel încât, până la urmă, modelul uniform distribuit al Bitcoin se va transforma într-o reţea centralizată şi foarte uşor controlată.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)