marți, 12 august 2014

Incotro?

În timp ce în țară atmosfera devine din ce în ce mai puțin respirabilă din cauza umorilor, a otrăvurilor și a demagogiei suprasaturate(de 10 ani numai demagogie mâncăm!), în afara granițelor se încarcă arma iraționalului. Lumea se schimbă rapid, am putea spune. Dar este o platitudine! De când se știe lumea se schimbă rapid, accelerat, înfiorător de brutal și de neașteptat. E în natura ei. Și de-aceea este extrem de important să-i priveşti spectacolul deoarece altfel nu ai cum să o înțelegi. 

Privind retrospectiv, constat că am abordat subiectul ciocnirii ruso-occidentale aproape obsesiv. Sunt nenumărate articole în care am încercat să acopăr subiectul din diverse unghiuri, privind prin prisma tuturor părților implicate. Mă sperie faptul că am avut dreptate, că multe dintre cele intuite în articolele mele s-au petrecut și că, din nefericire, multe altele stau să se îndeplinească.


Ciudat este că întreg conflictul este fals. Nu e o luptă între bine și rău așa cum încearcă să o zugrăvească unii. Nu e o luptă pentru dreptate sau pentru adevăr. E o luptă absurdă, care are fix același tip de miză penibilă. Puteți să-mi spuneți pentru ce luptă Occidentul? Vă înșelați, nici ei nu știu! Credeți că rușii luptă pentru ceva anume? Aiurea, pentru nimic. Ambele tabere încearcă, prin propagandă, să sugereze un anume ideal. Însă, privind în teren, constatăm că idealul acela nu există.

Luptăm pentru libertatea poporului ucrainean, spun americanii alături de partenerii lor vest-europeni. Ce țel măreț!, spun unii. Ce spirit al dreptății! Cei care rămân la această imagine sunt îndoctrinații și proștii. Nu trebuie decât să dai o raită prin propria ogradă să vezi în ce constă „eliberarea” și care e taxa. Supra îndatorare, achiziție de junk-uri, distrugerea mediului și a societății. În numele unor valori iluzorii ți se livrează la cheie o societate tiranică, dictatorială, în care alegerile și politica sunt chestiuni viciate, murdare și inutile. Nu contează cine sunt actorii. Societatea merge în aceeași direcție obscură, care presupune capitularea totală în brațele unor cercuri obscure de interese. Ți se impune o nou-limbă imbecilă în care se schimbă cuvintele, sensurile și esența rămânând aceleași. Nu mai ești mânat ca o vită, ești manageriat, nu ți se mai pun biruri, plătești taxe sau achiziţionezi servicii obligatorii, nu mai ești rob ci angajat. Toate acestea îți sunt insuflate de binevoitoarea propagandă pe care o servești de la micul-dejun până la cină, prin absolut toate canalele posibile. Spălatul pe dinți e propagandă(te-ai gândit după ce criterii îți alegi ustensilele), mâncatul e propagandă, distracția e propagandă s.a.m.d. Milioanele de creiere sunt îndobitocite, aliniate și mânate precum vitele. A gândi devine inutil, aproape contondent. Și, pentru a zugrăvi cu adevărat absurdul, vă voi spune că și gândirea e obiect de propagandă!

De partea cealaltă a baricadei lucrurile sunt absolut identice. Tot un „cerc intern” ghidează autoritar, tot o tiranie pune presiune pe individ. Societatea e la fel de distrusă, de cenușie și abjectă. Nu este un alt tip de societate, nu este o alternativă. E practic același lucru, dar care mimează contrariul. Diferența de dincolo e dată de lumea care pare ceva mai reală. Atenție, n-am spus mai frumoasă, ci mai reală. În timp ce Occidentul trăiește în realitatea lui falsă de plastic, în lumea septică și dezinfectată, în partea cealaltă lumea e ceva mai vie. Tragedia nu e ambalată, ți se livrează direct, la kil. Diferența vine din faptul că acolo „cercul intern” nu e interesat de propagandă, sau, mai bine spus, de tipul occidental de propagandă. Lucrurile nu trebuie cosmetizate, omul trebuie să se confrunte direct cu realitatea crâncenă, să fie chinuit, să se lupte zi de zi cu tragismul vieții deoarece toate acestea „îl întăresc” și-l fac numai bun pentru celălalt tip de propagandă în care contează patria, unitatea, „rolul mesianic al nostru, al tuturor” s.a.m.d. Poate că este un tip de neînțelegere între cele două sisteme. În timp ce americanii clamează sus și tare că democrație înseamnă ca doar ei să fie proprietarii butoiului cu miere, ceilalți vor ca elitele să fie împărțite democratic. De-aici și ciocnirea. Trebuie sa recunoaştem că ceea ce vor ruşii e ceva aproape imposibil deloarece tirania n-are nimic de-a face cu democrația. Tirania e tiranie peste tot. Nu poți avea o tiranie la bază și o democrație la vârf, e un nonsens.

Și iată-ne ajunși în momentul în care constatăm cum se ciocnesc cele două paradigme fals-contrare. Motivul e unul cât se poate de absurd. Ucraina e o struțocămilă, un monument de ineficiență, de corupție și pagubă. De departe arată ca o fată apetisantă, dar când te apropii de ea constați cu stupoare că e o curvă bătrână căreia i-au căzut dinții. Nemții bălesc gândindu-se la piața lor, numai bună de umplut cu volksvaginuri și alte tarageci inutile. Americanii se uită libidinos la resurse, la acele teoretice depozite de gaze de șist, numai bune de exploatat și de umplut reziduri chimice. Rușii, ca de obicei, vor pământ gândindu-se că se vor sclavagi alții în locul lor cultivându-l. Tipic! Dar ucrainienii ce vor? V-ați întrebat? S-au întrebat? Desigur, nimeni nu și-a pus această întrebare pentru că fiecare dintre părți trăiește în realitatea ei paralelă. Dacă ar fi avut această minimă curiozitate ar fi constatat că ăia vor doar bani pe care să-i cheltuiască. Îi doare-n spate de orice, și-ar vinde și mamele și copiii. Ei vor bani și-atât! Bani care să le vină așa, din cer, fără ca ei să-ntoarcă ceva. Indiferent însă de talpa sub care vor nimeri vor avea o profundă dezamăgire. Nimeni nu-i ia de trântori! Toți îi vor sclavi și, indiferent de tabără, în prima fază vor trăi această dezamăgire. Care, treptat, se va transforma în frustrare și-apoi în revoltă. Cam așa merge istoria.

Absurdul este dat de posibilitatea unei ciocniri violente. Și-aici lucrurile sunt interesante. Americanii parcă ar vinde ceva arme înainte de a se apuca de „reconstrucție”, rușii și-ar încerca forțele, așa, de dragul eroismului, iar europenii, ca de obicei, ar sta pe margine bocind ca babele decrepite, dar visând la profituri reale. Da, așa e, e o lume murdară. Și nimeni n-a susținut niciodată că ar fi în vreun fel dreaptă. Despre asta e vorba. O lume care face să te întrebi obsesiv "încotro?" şi să nu găseşti niciodată răspuns.

14 comentarii:

  1. "Mă sperie faptul că am avut dreptate, că multe dintre cele intuite în articolele mele s-au petrecut și că, din nefericire, multe altele stau să se îndeplinească."
    Puteti da niste exemple, va rog? N-am recitit de curand articolele din trecut despre acest subiect (conflictul dintre Rusia si Occident), insa tin minte ca au fost cazuri in care mi-am zis ca lucrurile n-au fost atat de drastice precum le-ati prevazut dvs.
    Intentia mea nu este sa intru intr-o disputa despre dreptate, ci de a ma lamuri punctual care sunt acele previziuni care s-au adeverit.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai sa vedem: complicarea situatiei pe scena internationala, inflamarea extrema a conflictului din Gaza, situatia din Irak s.a.m.d. Binomul China-Rusia e mai mult decat creionat. E o realitate! O demonstreaza coordonarea eforturilor militare: in timp ce Rusia testa racheta intercontinentala Topol RS-12PM, China testa super-racheta Dongfeng DF-41, plus cateva sisteme aditionale capabile sa dea jos satelitii.
      Practic conflictul se mondializeaza. Si nimeni nu pare constient de ceea ce se intampla.

      Ștergere
    2. haideti sa nu exageram ... asa ne-am speriat si de criza care s-a rezolvat din mers ...

      Ștergere
  2. Foarte bun articolul! Ambele tabere s-au inteles sa faca un razboi ca sa ne distraga atentia de la cel mai mare jaf din istorie. E un fel de "metoda Maradona", numai ca in loc de "Sase vine Militia!" se da la TV "Rusii au facut, rusii au dres" si de aia e criza (nu ca ne-au furat ei). Economia stagneaza pentru ca nu mai avem ce construi, populatia e in scadere, avem relativ de toate. Daca vine razboiul daramam tot ca sa avem ce construi pe urma. Ca sa fie crestere economica! Macar sa ne spuna in fata ca ne daramam singuri casele. Asa scutim o gramada de morti inutile. Dar stai asa, am uitat "suntem prea multi" deci cineva trebuie sa moara. Adica noi sclavii.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Razboiul si jaful sunt doua notiuni complementare, daca pot sa spun asa...Intotdeauna unul l-a presupus pe celalalt, fie ca razboiul a inceput cu scopul de a jefui, fie ca jaful a generat un razboi pentru a fi stopat. Nu stiu alt motiv real de razboi in toata istoria scrisa oficial sau neoficial. Admit insa ca n-am citit-o chiar pe toata, mi-or fi scapat si mie multe...

      Problema cu razboaiele din zilele noastre este ca ele fie sunt pentru a jefui, fie pentru a intretine jaful. Nu prea se mai intampla razboaie pentru a stopa furtul ci doar pentru a-l institutionaliza, si asta de cel putin 100 de ani incoace... Asta te duce cu gandul la faptul ca in final cineva castiga in permanenta din aceste razboaie. Suna ca o platitudine dar adaug: acel cineva eu cred ca e acelasi! Sau, ma rog, sunt aceeasi! Nu mai cred in existenta "taberelor" decat pana la limita la care papusarii au nevoie mereu de un antagonism pentru a decanta bogatia lumii si a o indesa in seifurile proprii. Varianta americana cu teroristul mondial nevazut nu e decat variatiune pe aceeasi tema, cu una din tabere avand numele sters de pe tabela de marcaj... Show-ul ramane la fel de fals si de prost...

      Subtilitatea jafului e data de metode. Acum razboiul este cireasa de pe tort doar cand "extractiile" de avere mai putin dureroase nu mai aduc profitul scontat. In rest, exista "investitori strategici", intotdeauna straini de tara in care "investesc", organisme de sprijin financiar, cum ar fi FMI, Banca Modiala si altele, reorganizari politice de genul "democratizarii" americane de care vorbea si Dan si care presupune sa le dai cheile de la beci si de la pod, ca in casa au intrat ei singuri deja.

      Marea NOASTRA problema o reprezinta resemnarea fara miza! Pe ea se bazeaza si "ei". Letargia cauzata de aparentul trai indestulat (unul fals, e indestulat atata vreme cat esti util establishmentului, care iti va permite sa ai ce manca si unde sa dormi), de legislatia prohibitiva si punitiva pentru oricine ridica glasul sa zica ceva, prin interpretarea fortata si chiar fascista a tulburarii ordinii publice, a discriminarii (pozitive sau negative, nu conteaza) si prin pervertirea democratiei, de injectiile subliminale de mesaje media toxice (talkshow-uri, filme, etc.) pentru a accepta tot ceea vor ei, chiar daca nu ne convine, doar pentru ca asa e "politically correct", asta e marea noastra problema. Cred ca un prim pas pentru a scapa de aceasta letargie este sa constientizam ca o avem. Si sa o facem fara resemnare...

      Recomand a se tine post, dupa puteri, de la TV, de la filme si, de ce nu, chiar si de la mancare (daca nu conform canoanelor crestin-ortodoxe, macar in sensul de "mai putina")... E un bun exercitiu pentru a trezi simturile adormite si mai ales constiinta, chiar si pentru atei... Si de a rupe vraja, una puternica si foarte malefica!

      Doamne-ajuta!

      Ștergere
  3. Sunt doar parțial de acord cu Domnia VOASTRĂ! faptul că USA au vrut să pună mâna pe CRIMEEA prin intermediul unei flote consistente exact când la KIEV manifestațiile erau de amploare maximă indică clar o acțiune MILITARĂ! Faptul că însuși șeful CIA s-a deplasat la KIEV ne indică suportul imens INFORMAȚIONAL al americanilor pentru guvernarea proxy de la KIEV!
    Tot ce s-a întamplat de 25 de ani arată cum NATO s-a extins spre EST nu de dragul statelor membre ci din necesitatea strategică în fața unui colos militar și economic! Suntem în 2014 iar USA au mare nevoie de petrol ieftin pentru a-și susține înaltul standard de viață! Decât să intre în recesiune și să se vadă pe străzile New Yorkului si al celorlalte 200 de mari orase din USA oameni care se omoară pentru mâncare PREFERĂ SĂ EXTERNALIZEZE CONFLICTUL! Și unde? Păi RUSIA este ca un tortuleț care deține 60% din resursele planetei de orice! Dacă Imperiul Britano-AMERICAN a prosperat 300 de ani cu 40% din resursele planetei imaginați-vă ce ar putea face cu resursele RUSIEI! Necazul cu RUSIA e că e plină cu ruși! Iar talpa țării într-adevăr este exact așa cum a descris-o autorul și cum o știm cu toții! DAR NICĂIERI pe PLANETĂ talpa țării nu duce țara înainte! Ci ELITA! Și nu vorbim aici de OLIGARHI care sunt o creație a MOSCOVEI! Vorbim de acei oameni cu adevărat geniali pe care RUSIA i-a dat mereu! Dacă crede cineva că PUTIN e inteligent nu l-a ascultat pe FEODOROV sau PE FURSOV! Acești oameni au avut capacitatea de a anticipa perfect reacțiile KIEVULUI și ale Washingtonului! Unde stau rușii slab este la capitolul propagandă! Deocamdată mașinăria infernală de spălat creiere occidentală este cu mult superioară celei rusești! Însă rușii se reinventează! VESTUL LUPTĂ PENTRU SUPRAVIEȚUIRE iar ESTUL la fel! Cine va învinge? Nu vor fi învingători dar în mod cert rușii nu vor pierde! Cei care cred că rușii sunt niște cantități neglijabile nu au contact cu realitatea și trăiesc doar în filmele cu Tom CRUISE și Bruce Willis!
    Deocamdată avem război informațional, economic și monetar în desfășurare! CIA atacă pe toate fronturile și testează limitele reacției rusești! Cu CRIMEEA CIA a luat-o rău peste bot! De asta acum rușii se prefac că sunt slabi, că nu au reacție, că nu pot face nimic! PUTIN privește global situația! De asta pentru moment nu a intrat in UCRAINA să facă curățenie! Dacă într-o noapte trupele speciale intră in Ucraina până dimineața DONBASSUL este curățat complet de tot ce înseamnă soldat sau fascist ucrainean.NATO nu are capabilități să răspundă atât de repede și eficient armatei rusești.Cu cât mai fermi sunt liderii Occidentali în declarații cu atât înțeleg că sunt mai slabi.
    Însă PUTIN nu poate lăsa NATO să cucerească DONBASSUL! Ar însemna să fie imediat schimbat de la conducerea FEDERAȚIEI RUSE! Deocamdată se joacă la firul ierbii și la încălzire cu pase scurte! Dar spectacolul va începe inevitabil! Nu uitați ce a transmis CONCHITA WURST: NU NE VOM OPRI!
    Mulțumesc pentru îngăduința de a-mi exprima opinia!

    RăspundețiȘtergere
  4. Sunteti nebuni si cu comentariile si cu articolul. Nebun sunt si eu ca va citesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vai tu, inteleptule!

      Ștergere
    2. Dacă noi suntem nebuni tu, care ne citești pe noi, esti prost nu nebun! Dar dacă noi nu suntem nebuni nici tu care ne citești pe noi nu ești prost! Care variantă crezi că ți se potrivește?

      Ștergere
  5. Ferestre intunecate15 august 2014 la 17:38

    Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu inteleg. Asta e un link catre un articol copiat de aici...

      Ștergere
    2. Acum am vazut si eu. Am aprobat in graba comentariile, fara sa verific despre ce e vorba...

      Ștergere
  6. Stiri:
    31.07.2014: "Argentina a intrat din nou in faliment, a doua oara in ultimii 13 ani, dupa ce discutiile avute in New York cu fondurile speculative au esuat."
    06.08.2014: "Rusia interzice importurile de produse agricole și alimentare din Occident"
    18.08.2014: "Un alt important exportator al pieței mondiale, Argentina, va trimite o delegație în Rusia pentru a negocia termenii unei creșteri a exporturilor spre Moscova, conform The Moscow Times"

    RăspundețiȘtergere
  7. La sfarsit tot aici se va ajunge:
    http://youtu.be/7Pq-S557XQU

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)