luni, 17 februarie 2014

Modele interesante

Tehnologia construcțiilor n-a suferit mari schimbări de o groază de vreme(de la începuturi oare?). În afara unor echipamente capabile să ușureze activitatea, lucrurile par neschimbate. Indiferent de tehnologii sau evoluții, există două constante pe care le veți auzi mereu: depășirea bugetului și a termenelor de execuție. Și aceasta pentru că, în continuare, atunci când vorbim despre construcții vorbim de coordonarea unor echipe impresionante de oameni. Ca de fiecare dată, introducerea omului în ecuație are ca efect atât în găsirea unor soluții salvatoare - atunci când este cazul - dar și erori incredibile, amânări sau, mai grav, omisiuni care, în final cresc nota de plată.

Având în vedere aceste constante nefericite ale domeniului, au existat nenumărate încercări de fluidizare a fluxurilor de lucru, de „revoluționări” în domeniul managementului proiectelor s.a.m.d. Însă, trebuie să recunoaștem că până în prezent nu s-a găsit o formulă universală de succes, că ceea ce funcționează în unele locuri eșuează în altă parte. Iar lucrurile par a se învârti într-o spirală nefastă.


Acestea, fiind problemele e cât se poate de clar că orice inovație care are ca finalitate rezolvarea problemelor de buget și execuție se poate transforma într-un succes. E foarte tentant și, de aceea, propunerile sunt numeroase. Cum omul e principala sursă a problemelor în procesul construcției se încearcă eliminarea sa. Un șantier fără oameni(sau cu cât mai puțini oameni), complet automatizat și eficient promite să ducă domeniul construcțiilor spre niveluri incredibile de randament și performanță. Două dintre propunerile de până acum mi-au reținut atenția. Ele sunt adaptate timpurilor noastre, utilizând tehnologii de ultimă oră. După cum veți vedea, pot fi considerate revoluții ale domeniului. Desigur, o revoluție are sau nu are șanse de câștig. Rămâne să vedem dacă una sau ambele soluții propuse ne vor cuceri viitorul, eliminând omul cel puțin din proiectele standard de construcție.

Prima propunere căreia i s-a făcut publicitate anul trecut a fost printarea 3D a construcțiilor. Ea vine de la University of Southern California. Profesorul Behrokh Khoshnevis lucrează de mai mulți ani la acest proiect și anul trecut a reușit să prezinte un model funcțional(la scară redusă!) al ideii sale. Imprimanta 3D pe care o propune Khoshnevis promite ridicarea unei case într-o singură zi. Desigur, aceasta după ce imprimanta e montată la fața locului, terenul e nivelat și șanțurile fundației sunt săpate. Chiar și cu „impedimentele” amintite, e clar că tehnologia propusă poate scurta enorm întregul proces. Cu siguranță termenul de finalizare nu va fi de o zi, însă, ideea unei mașinării care lucrează non stop cu aceeași viteză poate face mult mai previzibile termenele. Mai multe despre tehnologia profesorului Behrokh Khoshnevis în clipul de mai jos.


Cealaltă tehnologie care mi-a reținut atenția este mult mai inteligentă și se poate dovedi chiar mai ieftină decât prima. A fost făcută publică în urmă cu câteva zile de o echipă de ingineri de la Harvard University și, chiar dacă are legătura cu roboții, este inspirată de natură. Termitele sunt cunoscute ca arhitecți impresionanți. Mușuroaiele monumentale pe care aceste ființe rudimentare sunt capabile să le ridice ne lasă fără cuvinte. Și mai interesant e faptul că termitele nu excelează în ceea ce privește inteligența. Însă, acționând în grup, ajung la rezultate spectaculoase.

Transpunerea comportamentului termitelor în echipamente destinate construcțiilor civile nu numai o eficiență sporită, dar și costuri mici de realizare a roboților. Ceea ce au prezentat cei de la Harvard este un proiect într-un stadiu incipient, dar care însă demonstrează cum pot fi puse în practică „optimizările naturii”. Roboții construiți sunt simpli și autonomi. Nu au o unitate centrală de comandă și comunică între ei printr-un set redus de semnale emise în infraroșu. Ceea ce este interesant e că, înzestrați cu o inteligență modestă, sunt capabili să ridice zidurile fără a se încurca unul pe altul și fără a uita anumite secțiuni. Mai multe puteți vedea în clipul de mai jos.


Sunt două tehnologii extrem de interesante. Fiecare dintre ele poate crește eficiența și poate reduce costurile. Stadiile în care se află sunt, de asemenea, incipiente. Nu știu dacă în viitor vom vedea „cartiere” de imprimante 3D precum câmpurile de sonde ale anilor de început ai secolului trecut sau dacă ne vom împiedica de termite artificiale antrenate să care și să monteze cărămizi. Cert e că tehnologia promite să ne aducă o revoluție în construcții. Poate că nu va 

4 comentarii:

  1. Exista si momentan metode mai rapide de ex: http://www.youtube.com/watch?v=Vsh5VZdQKH8

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Interesanta si metoda asta nemteasca :); dar Dan se referea la o metoda automatizata care exclude factorul uman.

      Ștergere
    2. Tu ai vazut cat costa o casa Huf?

      Ștergere
  2. Lupul Dacic
    Ami cer scuze, nu am vazut interdictia, de regula este vizibila...am sters tot si daca mi-a scapat ceva va rog sa ma atentionati.
    O zi buna

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)