marți, 22 mai 2012

O privatizare necesara

Ieri ANAF a blocat conturile TVR pentru datorii în valoare de 308 milioane lei. Este cel mai recent dintre scandalurile în care această instituție este implicată. Practic, după '89, TVR a fost o continuă gaură neagră, o instituție care nu a făcut altceva decât să livreze antiperformanță. Este de neimaginat cum o televiziune care, pe lângă o taxă abuzivă, mai este susținută și de la bugetul statului, se află practic în faliment. Mai mult, situația nu este justificată de vreo performanță notabilă. TVR este un dezastru în audiențe, iar acest trend de cădere este unul cunoscut de mult timp.

De ani de zile Televiziunea Română este o instituție prin intermediul căreia sunt plătiți de la Buget propagandiștii puterii. Un sport practicat de toate partidele care s-au perindat pe la putere. Rezultatele se văd din plin acum: o instituție insignifiantă pe piața media, cu cheltuieli imense și pierderi pe măsură. Văzând dezastrul de la TVR te întrebi sincer ce fac celelalte televiziuni pentru a supraviețui? Cum se descurcă alte posturi fără taxă TV? Toată lumea știe că în piața de televiziune performanța este cea care conduce spre câștig. Orice realizator TV tremură când aude cuvântul rating deoarece este măsura instantanee a performantelor sale. La TVR aceste chestiuni sunt străine. Acolo umflatul facturii și obediența față de putere par a fi principalele elemente luate în considerare. 

N-o să mai descriu și alte lucruri scandaloase deoarece nu are sens. Sunt cunoscute de toată lumea de-atâta amar de vreme. Având în vedere că toate partidele care au trecut pe la putere au făcut aceleași compromisuri soldate cu plata unor facturi piperate de către stat, cred că a sosit momentul separării apelor: TVR trebuie privatizată! Ce sens are să mai ții pe spatele statului o instituție falimentară care nu mai reprezintă mare lucru pe piața media? Într-adevăr, în Europa se mai obișnuiește să fie subvenționate televiziuni de stat. Însă peste tot aceste televiziuni livrează performanță. În România, de aproximativ 15 ani băgăm sume imense pentru resuscitarea unui cadavru. Nu merită!

Privatizarea TVR ar putea aduce bani la Buget recuperând, chiar și parțial, pierderile de până acum. Marele câștig ar consta în tăierea cheltuielilor viitoare și reducerea apetitului manipulator al politicienilor mioritici. Fără jucăria numită TVR piața media s-ar mai curăța, abuziva taxa TV ar fi eliminată și toată lumea ar fi mulțumită. Nu în ultimul rând atrag atenția că acum este unul din ultimele momente când se mai pot scoate bani frumoși pe cadavrul în semi-putrefacție numit TVR. Concurența acerbă de pe piața TV din România va face ca licitația pentru preluarea stațiilor de stat să fie una puternică și să se obțină bani frumoși. Mai târziu nu se știe ce loc va mai ocupa televiziunea în preferințele publicului. Mai degrabă vor face bani companiile media care vor ști să se adreseze paralel pe toate canalele de comunicare: radio, presă scrisă, internet, dispozitive mobile și TV. TVR nu este pregătită pentru așa ceva.

În aceste condiții cred că este clar pentru toată lumea că privatizarea este cea mai bună soluție pentru TVR și pentru noi. De asemenea, ar fi un lucru bun chiar și pentru Guvern deoarece ar da un semnal de bunăcredință. Atunci când renunți de bunăvoie la un instrument de manipulare arăți că ai curajul să elimini din vechile metehne. Iar pentru actuala majoritate(în special pentru componenta PSD) o asemenea demonstrație de bunăcredință este mai mult decât benefică. 

21 de comentarii:

  1. Tu vrei privatiyare in conditiile in care vin alegerile?
    Politrucii nostri sint prosti facuti gramada, dar ca orice curva isi stiu interesul. Din pacate interesul lor nu corespunde cu al nostru.

    RăspundețiȘtergere
  2. >De ani de zile Televiziunea Română este o instituție prin intermediul căreia sunt plătiți de la Buget propagandiștii puterii.

    Poate. Dar simultan pe Tvr2 și TVR Cultural sunt unele din cele mai bine făcute și nepolitizate/ne-ratingizate emisiuni ... așa că - Tanda pe Manda - situația mi se pare OK din acest punct de vedere. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu prea. Mie chiar nu mi se par cine stie ce programele culturale ale TVR-ului. Fata de ARTE sau Mezzo sunt zero. Si daca n-au rating care le e utilitatea? Consumi bani ca sa se vada unii la televizor? Cultura de calitate isi gaseste intotdeauna drumul catre public.
      In alta ordine de idei, nu inteleg de ce sa tin 5 canale si o groaza de altele locale doar pt. un canal cultural... Nu e mai simplu sa subventionez un canal care face 24x7 cultura, fara publicitate, fara politica si alte prostii? Cred ca ar costa mai putin...

      Ștergere
  3. Actiunea ANAF e pur politica, este evident....
    TVR este singura televiziune din Romania care mai promoveaza emisiuni de cultura, intr-o tara manelizata si cocalarita, care ingurgiteaza dejectii marca Capatos/Banciu/Mondenii/etc. Eu cred ca trebuie sa analizezi situatia si din punctul asta de vedere, nu numai din cel strict contabil. Iti recomand sa urmaresti din cand in cand TVR-HD, ai sa vezi destule emisiuni de calitate si eleganta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca ar face cultura cu adevarat si nu ar linge in dos puterea ar face si rating. Nu poti sa pupi in dos si pe urma sa ne explici ce cultura promovezi si ce neinteles esti. Deci ori mananci rahat ori esti om de cultura! Amandoua nu prea merg!

      Ștergere
    2. Emisiunile de stiri la TVR (vezi si 2) sunt destul de obiective, poate cateodata mai mangaie dosul puterii (de fapt lingeau, dar intre timp dudia cu pricina a fost retrasa de pe ecran...), insa per total, prezinta informatii proaspete si de calitate. Vrei sa vorbim de mondenitatile/barfele/aiurelile cu care incep emisiunea unele televiziuni de stiri?

      Ștergere
  4. ideea de rating nu e cea mai fericita...sau vrei un TVR de succes ca...Antena 1/Kanal D/Acasa sau restul posturilor tabloide?....de acord, sa taiem pierderile la TVR dar a se slabi cu audienta...ca si Click/Libertatea au audiente si tiraj dar asta nu le face niste gunoaie media mai mici...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca nu are rating ce sens mai are? Ca doar nu sustii ca TVR1 face cultura... Sunt doua cazuri:
      - ori e televiziune pt. mase si atunci are audiente
      - ori e televiziune culturala si atunci nu face cancan, politica etc.
      TVR nu e nici cal nici magar. Doar mancator de bani.

      Ștergere
  5. atunci de ce nu blocheaza si conturile CFR, de exemplu, care are datorii mult mai mari decat TVR? actiunea e pur politica si are ca scop subordonarea tvr

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Subordonata de catre cine? TVR e o martoaga a audiovizualului. Nici de propaganda nu e buna.

      Ștergere
  6. @Dan: de data asta agreez cu dl. Dogaru: televiziunea publica nu poate avea ratingul unor circari insa ar putea eficientizata cu siguranta. Nu mai am TV de multi ani insa cand il aveam, ma uitam la TVR si BBC chiar daca diferentele dintre ele sunt mari.
    Nu puteam insa sa suport Antenele sau Realitatea si pro tv-ul: nu din cauza luptelor politice cat efectiv a circului gretos...absolut gretos.

    RăspundețiȘtergere
  7. In general nu prea ma uit la TV, insa atunci cand am ceva timp liber si incerc sa ma deconectez de la cotidian, pe langa canalele de tip Discovery (Travel, Science, History etc), singurele posturi pe care le mai agreez sunt posturile TVR-ului si asta, asa cum era amintit mai sus, datorita unor emisiuni culturale. Prin comparatie, Pro TV-ul, Antenele si Realitatea sunt niste dejectii infecte, pline de cocalarisme si alte... epitete. Nu spun ca TVR-ul n-ar trebui privatizat, desi - din cate stiu - la televiziunile de stat nu prea se poarta, dar cred ca cel mai bine ar trebui (daca tot se vorbeste de buna-credinta) facut un audit corespunzator si incercat o rentabilizare, daca nu pentru profit, atunci macar pentru a se auto-finanta si a nu mai genera pierderi. Din pacate acest lucru este extrem de dificil pentru ca, la fel ca si-n alte institutii de stat, exista si acolo dinozauri (impreuna cu familiile lor) care se vor clinti cu greu din culcusul lor caldut.

    P.S. Cu datoriile Pro TV-ului (istorice, deja) ce se mai aude? Ai cumva idee, Dane?

    RăspundețiȘtergere
  8. Dan, sa fie clar TVR si SRR sunt societati nationale nu posturi comerciale. Nu li se aplica politica ratingului ele servesc Romania. Ca trebuie facuta ordine acolo e alta poveste si este datoria Parlamentului si organelor in drept sa vada ce s-a intamplat acolo si ce s-a facut cu banii primiti. A privatiza TVR si SRR e ca si cum s-ar apuca cineva sa privatizeze Presedentia si Parlamentul Romaniei ca tot nu produc nimic.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hmm, tocmai cu asta nu sunt de acord. Cu ce ma serveste pe mine TVR? Cu faptul ca rasplateste politrucii puterii? Nu, nu asta ne trebuie, iar factura pe care o platim pentru aceste institutii invechite e mult prea mare. TVR si SRR reprezinta niste dinozauri care trebuie sa dispara la un moment dat. Cu cat mai repede cu atat mai bine. Si, daca se mai pot lua si niste bani pe ele cu atat mai bine.

      Ștergere
    2. Sincer, nu stiu de unde atata inversunare impotriva TVR. De parca as avea la ce sa ma uit la restul televiziunilor: timpul meu e prea pretios sa ma uit la manelisme si isterici, in care mi se insulta inteligenta si unde ma simt agresata; max.2 ore seara cat le am libere vreau sa vad emisiuni de bun simt ca cele TVR, si mai intru pe acest blog :-) pe care de obicei il apreciez. Nu sunt de acord cu taxa aberanta, e adevarat ca trebuie eficientizata activitatea TVR (limitat nr de personal, scoase emisiuni de divertisment ce comporta costuri mari, mai multa publicitate chiar, etc), sunt convinsa ca se poate face si asta, fara sa afecteze calitatea unor emisiuni-unele unicat (exp: cele despre agricultura RO!!)

      Ștergere
    3. Maria, nici pe mine nu ma deranjeaza TVR-ul, dar costa prea mult. Mult prea mult! In cazul in care exista atatia telespectatori de TVR probabil ca cel care il va cumpara il va finanta din abonamentele platite de telespectatorii fideli. Nu inteleg de ce eu trebuie sa fiu obligat sa platesc salariile unor propagandisti sau sinecuristi. Personal consider ca exista suficienta oferta de emisiuni de calitate astfel incat sa pot renunta la TVR. Dovada ca nu mai ajung la respectivul canal decat accidental.

      Ștergere
  9. Privesti subiectul doar prin prisma pragmatismului comercial: cat ma costa sa.... Ai o serie de opinii autentice postate de oameni care sustin ca e mai important factorul calitativ si nu cel comercial. Sa fim onesti, alternativa la posturile fruntase (care garaie de reclame si emisiuni care sa acopere un spectru cat mai larg de consumatori) se constitue fie din palierul Discovery/Nat Geo sau HBO/AXN & co. TVR acopera o nisa unica si are inca (parerea mea) perceptia de post independent, ne-afiliat. Aruncarea in mediul privat va anihila asta si va imprima o directie orientata EXCLUSIV spre profit (foarte buna observatia anterioara legata de CanCan si Libertatea).

    Si daca am inversa logica, adica de maine se privatizeaza, cat ai castiga tu ca individ? taxa aia radio, de 6 lei (parca)? crezi ca asta a ramas singura gaura neagra care daca e inchisa o sa salvam Romania? Cu Posta Romana, CFR oare am iesi mai bine daca le privatizam?

    In conditiile in care invatamantul se indreapta cu pasi repezi catre mocirla mediocritatii iar identitatea nationala a ajuns la gunoi, cine ne apara sa nu "fim prostiti cu televizorul"?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pornesti de la premisa gresita ca televiziunea mai inseamna ceva. Traim in vremea in care informatia ajunge la consumator pe mai multe canale, iar audiovizualul pierde teren vazand cu ochii. Daca vrei o comparatie, cred cu tarie ca in scurt timp televiziunile vor agoniza precum ziarele in prezent. Nu inteleg de ce sa mentinem cu niste costuri imense o gaura neagra inutila. Daca esti atat de indragostit de TVR inseamna ca esti de acord sa platesti pentru asta(n-o sa ma convingi niciodata ca e corect sa platesc eu pentru placerea ta). Mi s-ar parea corect ca TVR sa fie emisa criptat(gen HBO) si cei indragostiti atat de mult de acest post sa plateasca pentru el. Crezi ca ti-ai permite abonamentul?
      In alta ordine de idei, de ce trebuie cineva sa te "apere" pentru a nu fi prostit cu televizorul? Singur nu poti??

      Ștergere
    2. De acord cu abonamentul + plata lui :). Emisiunile de calitate sunt un hobby scump dom'le. Dar imi e teama ca segmentul de platitori va asigura partial costurile, si atunci unde va ajunge arhiva TVRului cu filmele istorice, inregistrarile cu marii maestrii, samd? Si sa nu cumva sa imi spui ca le pot gasi pe torente...
      Cand ma refeream la riscul de a adanci mediocritatea, vizam o minima contracarare a majoritatii; atat eu cat si tu ne putem purta singuri de grija, nu crezi?

      Ștergere
    3. Nu e corect sa contracarezi majoritatea pe banii ei. Daca nu se strange masa critica de abonati aia e, viata e nedreapta! Probabil ca sunt si alte modalitati de comunicare...

      Ștergere
  10. Cu ocazia privatizarii poate scapam de taxa TV si de radio. De ce sa fiu eu obligat sa platesc o taxa pentru o televiziune pe care poate nici nu o privesc? Pana cind sa traim in socialism? Sa aiba acelasi statut ca si celelalte televiziuni, sa fie competitie.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)