marți, 9 august 2011

Restul e tacere

Citigroup -16.42%, Bank of America -20.32%, JPMorgan Chase & Co -9.41%, Morgan Stanley -14.49%, Goldman Sachs Group Inc. -6.01%, UBS AG (USA) -7.15%. Fie că vă vine să credeţi sau nu, acestea sunt rezultatele unei singure zile de tranzacţionare. Chiar dacă punem această evoluţie pe seama isteriei, a hazardului(trebuie să fii totuşi cam nebun să iei această ipoteză în consideraţie) sau a fricii, rezultatele ies în evidenţă şi te fac să-ţi pui întrebări serioase. Oare care poate fi cauza acestei evoluţii violente?

Indiferent cum am privi lucrurile, cred că putem cădea la învoială asupra faptului că principala cauză a acestor reacţii isterice este neîncrederea. Deocamdată neîncrederea se manifestă în rândul investitorilor pentru ca încet încet să se transfere clienţilor. Pentru o instituţie bancară, neîncrederea este principala cauză a căderii, a dezastrului. Este scenariul care momentan se află în prima fază de manifestare, pe burse. În mod normal, sănătatea unei instituţii bancare poate fi demonstrată cu argumente fundamentale, însă, în cazul marilor bănci nu prea mai e mare lucru de demonstrat. Mai mult, suntem în pragul izbucnirii unor scandaluri deosebit de zgomotoase. Primul deja a fost marcat de chemarea în instanţă a Bank of America de către AIG. Motiul? Frauda masivă în ceea ce priveşte creditele ipotecare. Chiar dacă mulţi credeau că subiectul fraudelor care au stat la baza dezvoltării imensei bule imobiliare a fost uitat, iată că revine cu forţă în atenţie şi promite procese spectaculoase.

Nu putem să nu constatăm cum criza revine în curtea celor care au provocat-o, după un pattern pe care l-am descris în urmă cu doi ani, pe vremea când marile bănci americane erau ajutate cu generozitate de către insider-ul Paulson. Nivelul este însă altul, iar SUA şi-a pierdut capacitatea de a le ajuta. Este marele risc al perioadei următoare: o explozie nucleară pe piaţa instituţiilor financiare cu dezastruoase implicaţii sistemice. Întrebarea care se pune nu este dacă ci când se va întâmpla. Momentan ar mai fi ceva instrumente de cosmetizare a realităţii. Mă aştept ca politicienii să apeleze cu generozitate la ele pentru a amâna nu cu mult timp răfuiala finală.

P.S. Priviţi cu atenţie către Londra! A început să se vorbească de scoaterea armatei pe străzi.

17 comentarii:

  1. Totul decurge conform lui Nouriel Roubini intr-o mare masura . FURTUNA PERFECTA o vom intelege abia dupa ce va trece. Ce va ramane dupa e aproape imposibil de prevazut . Factorul uman reactioneaza imprevizibil cand un parametru asa zis constant se transforma intr-o variabila .
    NORMAL ca NEINCREDEREA este un factor ce a sustinut acesta sincopa pe burse , nu stiu daca de vina sunt niste "butoane" sau pur si simplu s-a produs un scurt circuit la o instalatie "problematica" , cert este ca inca "presul aduna gunoi sub el ".

    RăspundețiȘtergere
  2. Articolul mi s-a parut ok pana la referirea la violentele din Londra. Da, armata ar trebui sa intervine daca politia nu mai face fata. Insa violentele alea sunt produse de niste tineri (majoritatea de culoare), drogati si nicidecum de oameni care doresc sa munceasca si nu au unde... Parerea mea este ca violentele din Londra nu au nici o legatura cu bursa sau cu escrocheriile financiare.

    RăspundețiȘtergere
  3. Exact aceeasi parere cu a lui Bogdanicus.

    RăspundețiȘtergere
  4. Stimate domnule BOGDANICUS,
    dar ce ati dori? Sa ajungem sa se comporte similar si intelectualii ca sa intelegem ca e de RAU?
    E mai simplu sa ne explicam acest context ciudat gandindu-ne la tinerii "de culoare", "dorgati" si cu asta gata, am inteles cum merg lucrurile.
    Chiar a inceput FURTUNA PERFECTA si probabil se va opri ..."cu oistea-n gard", ca de multe ori in istorie! FURIA NU AJUTA!!!
    Dumnezeu sa ne ierte pentru pacatele noastre de zi-cu-zi si sa ne intareasca in credinta!
    Cred Doamne, ajuta necredintei mele!

    RăspundețiȘtergere
  5. -Nu cred ca ai inteles complet, Bogdanicus !
    Furia de la Londra nu apartine unor imbuibati care nu mai au unde sa-si parcheze maybahcurile pe strazi, elicopterele particulare si yachturile prin porturile lumii, au iesit pe starda tinerii care au inteles sa protesteze fata de niste valori democratice proclamate in parlamentul din londra dar care nu li se aplica si lor ! Declansata de arestarea si maltratarea, soldata cu uciderea unui arestat, tata a 4 copii, care isi castiga painea probabil din ilegalitati, furia consangenilor lui ne arata ca marea democratie britanica are de lucru la ea acasa, ca si acele franceze, nord-ameicana s.a.De ce tocmai acum in prag de noua declansare a unei crize financiare cu impact global o asemenea furie a strazii ? Ne gandim si la marile izbucniri violente si ciocnirile recente de la Atena dar si de mitingurile de la Bucuresti din 2010.Temerile si frica de criza la cei mai napastuiti se manifesta altfel decat la cei bogati sau cei dotati de parinti cu active si conturi si se poate manifesta si in avans....!

    RăspundețiȘtergere
  6. Revolta de la Londra, ca si cea din Paris de acum cativa ani, se datoreaza multiculturalismului si asa zisei tolerante desantate practicate in Occident.
    Tatal a patru copii, care amenintase initial cu pistolul doi politisti (sau a si tras), era un musulman din numerosii aflati in lOndra, iar cei care au sarit la proteste si violente sunt alti pakistanezo - colorati din Londonistan, care nu au legatura cu vreun protest rational.

    RăspundețiȘtergere
  7. Nici macar o "incercare de tentativa" de-a corela pierderile bancilor enumerate cu, sa zicem, cele ale BMW, Daimler, Volkswagen, Peugeot? :D Presupun ca stiti si pierderile acestora. Sau cer prea mult?

    RăspundețiȘtergere
  8. In sfarsit un articol care spune lucrurilor pe nume, concis si clar, insa am o mica rectificare: NEINCREDEREA este efectul si LACOMIA este cauza. Cea ce se intampla zilele acestea NU este decat reactia la actiunea intreprinsa de banci, pt. ca ar trebui chiar sa ne bucuram pt. acesta perioada, caci dupa o furtuna, sau un tsunami, oceanele, marile si apele se linistesc, vantul bate linistit, soarele rasare mai frumos si oamenii mai invata ceva ECHILIBRUL. Dupa acest boomerang care in drumul lui de intoarcere ii va lovii in ceafa pe BANCHERI, acestia isi vor da seama ca nu poti sa ai toti banii din lume, ca dobanzile si comisioanele aberant de mari trebuie, definitiv, uitate si LACOMIA TREBUIE SA DISPARA.

    RăspundețiȘtergere
  9. Din pacate toate vin dupa incercarea de a ajuta bursele si nu modelul de business in ultimii 3 ani. Ca sa ai burse sanatoase primul pas este sa ai economie sanatoasa.
    Mi-a placut felul in care a iesit Obama zicand ca SUA vor fi mereu o tara AAA. Ca intr-un film ieftin, in care cel de pe marginea prapastiei se incurajeaza singur.

    RăspundețiȘtergere
  10. Dacă tinerii ăia din Londra aveau de mâncare înseamnă că mergea afacerea creditată și nu mai aveam credite putrede. Sau, și mai în detaliu, statele nu puteau și nu aveau nevoie să se împrumute, banii aveau destinații mult mai bune.

    RăspundețiȘtergere
  11. Astept cu mare interes momentul cind va plesni bula derivativelor. 700 trilioane, adica de vreo 10 ori PIB-ul planetei. Am pregatit berea si popcornul, spectacolul va fi cu artificii!

    RăspundețiȘtergere
  12. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  13. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  14. Vă citez: "criza revine în curtea celor care au provocat-o, după un pattern pe care l-am descris în urmă cu doi ani, pe vremea când marile bănci americane erau ajutate cu generozitate de către insider-ul Paulson. Nivelul este însă altul, iar SUA şi-a pierdut capacitatea de a le ajuta"

    Aşaa.... Azi, la închidere, în urma anunţului FED (nu ştiu cum era Paulson, dar Bernanke a fost foarte inspirat, nu ştiu dacă e un bun finanţist, economist sau psiholog, cred că toate trei la un loc):

    - Citigroup (+13.85%)
    - Bank of America (+16.74%)
    - JP Morgan Chase & Co (+6.87%)
    - Morgan Stanley (+6.37%)
    - Goldman Sachs Group Inc. (+4.31%)
    - UBS AG USA (+8.00%)

    Vă recomand ca lectură de seară:
    Mesajul FED către pieţele bursiere: "Staţi pe propriile picioare"
    http://www.cnbc.com/id/44077383

    RăspundețiȘtergere
  15. Eu nu am vazut in ultimii ani motive de incredere, sau chiar de exuberanta. Preturile actiunilor, umflate de banii tipariti de FED in ultimii 3 ani, sunt complet decuplate de fundamente, iar orice cadere de la nivelul actual e doar o revenire catre normal. Bancile, cu precadere, sunt foarte sensibile la starea generala a economiei, iar cea americana se duce la vale de cel putin 10 ani. In primii 7 a existat o iluzie a prosperitatii, in urmatorii 2 o iluzie a salvarii, insa in ultimul realitatea a inceput sa iasa prin toate crapaturile discursului oficial. Lamentarile lui Obama pentru nota ceva mai slaba data, oricum tardiv, de S&P seamana cu nedumerirea unui analfabet care se supara ca profesorul i-a dat un 9 la lectia de citire :)

    RăspundețiȘtergere
  16. @MadMax- Bula derivativelor :) , pai asta e bomboana de pe coliva nu cireasa de pe tort . Eu sunt mai pragmatic si pana la derivative vom deja mult prea in rahat ca sa mai conteze si astea .

    Bursa de la NY iar face "figuri " ce tare :)

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)