vineri, 21 ianuarie 2011

Iarna schimbarilor


Din punct de vedere al evenimentelor petrecute, putem spune că avem parte de un ianuarie fierbinte, poate cel mai fierbinte din istoria recentă. Umflarea bulei Facebook de către Goldman sau concediul medical al lui Steve Jobs erau lucruri care nu aveau cum să nu atragă atenţia. Ei bine, totul culminează cu o bombă: schimbarea de la vârful Google. 

Fără doar şi poate avem de-a face cu unul dintre cele mai importante evenimente din lumea tehnologică, care sugerează că urmează schimbări importante. Astfel, Larry Page îşi va asuma rolul de CEO, Sergey Brin va rămâne în continuare responsabil pentru produsele noi, în timp ce Eric Schmidt va ocupa un post de Preşedinte Executiv. Noua funcţie a lui Schmidt va fi una de reprezentare, principalele responsabilităţi ale sale fiind dezvoltarea parteneriatelor şi afacerile guvernamentale. De asemenea, va rămâne sfătuitor al celor doi co-fondatori ai Google. Acestea sunt informaţiile oficiale postate de Schmidt pe blogul Google şi, practic, materialul de bază de la care toţi îşi pornesc presupunerile.

Cu toate că în perioada următoare vor curge fluvii de speculaţii, tind să cred varianta oficială postată de Schmidt, anume că impunerea lui Page pe postul de CEO este menită a simplifica luarea deciziilor. Ca investitor însă nu am cum să nu mă gândesc şi la altceva. Schmidt are o structură de corporatist, un individ ordonat pentru care luarea unei decizii este partea finala a unui proces bine pus la punct şi reglementat. Larry este diametral opus; el are idei pe care vrea să le pună în practică instantaneu. Nu e nimic rău în asta, mai ales că este una din caracteristicile copiilor revoluţiei internetului. Numai că atunci când vine vorba de business şi investiţii lucrurile se schimbă, iar un individ ca Schmidt este preferat în detrimentul lui Page. Dacă analizăm structura de putere de la Google, putem spune că până acum am avut parte de un echilibru la nivelul conducerii. Dinamismul celor doi co-fondatori a fost contrabalansat(în sens pozitiv) de structura mult mai prudentă şi conservatoare a lui Schmidt. În aceste condiţii, ne putem gândi că switch-ul de la vârful companiei poate avea ca efect o dezechilibrare a situaţiei cu care eram obişnuiţi, o dezechilibrare din care nu prea poţi intui ce va ieşi. Evident, nu trebuie uitat că până acum deciziile s-au luat în trei, iar schimbarea de putere, cel puţin la nivel declarativ, nu are ca scop schimbarea acestui mod de lucru. 

Urmează să vedem cum va evolua Google cu noua-veche structură de la vârf. Deocamdată lucrurile arată bine pentru companie şi cred că nu sunt motive foarte mari de îngrijorare. Dar, desigur, timpul ne va dezvălui mult mai multe.

2 comentarii:

  1. Parafrazand. Numai că atunci când are loc revolutionarea lumii de business şi investiţii lucrurile se schimbă, iar un individ ca Page este preferat în detrimentul lui Schmidt.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)