luni, 20 decembrie 2010

UE zero

Fără doar şi poate putem spune că Uniunea Europeană a dat şi dă în continuare testul suprem al existenţei sale. Gravitatea crizei actuale a supus construcţia europeană unui tir fără precedent care, aşa cum bine ştim,a fost amplificat de slăbiciunea internă. Reglementările laxe,acţiunile aproximative şi semi-deciziile au condus în final la multiplicarea problemelor generate de actuala criză. Cum orice eroare are un cost, nota de plată pentru indeciziile de până acum nu s-a lăsat aşteptată, iar sumele asumate de UE pentru ajutorarea celor vinovaţi de derapaje nu sunt de neluat în seamă.

Evident, luptele se vor muta pe alte fronturi din dorinţa de a găsi o rezolvare convenabilă a problemei. Aşa cum am mai afirmat până acum, scenariile cu destrămarea UE rămân simple scenarii deoarece toţi factorii de decizie par a fi conştientizat că destrămarea poate conduce la probleme mult mai mari care s-ar întinde pe perioade nedefinite de timp. Indiferent de impresia unora că din acest joc pot ieşi câştigători, până la urmă toată lumea are de pierdut.

O luptă care se dă în prezent şi care se va face simţită cu siguranţă este reprezentată de blocarea creşterii bugetului UE, măsură forţată de Anglia, Franţa şi Germania. Este o soluţie radicală, dar care va obliga reduceri de cheltuieli la nivel supra-statal, la fel cum se întâmplă cu economiile membre. Pentru mai-marii Europei măsura este OK din două puncte de vedere: pe de o parte îşi reduc simţitor(mai bine spus îşi limitează) nota de plată către UE şi, în acelaşi timp, pot prezenta propriului electorat această măsura ca una coercitivă pentru "marii dezordonaţi". În timp ce pentru vestici noua mişcare nu schimbă foarte mult datele problemei, pentru statele din Est lucrurile se complică. Principala problemă pentru această zonă va fi reprezentată de o subţiere a fondurilor europene, ceea ce va frâna dezvoltarea  acestor state şi va adânci diferenţele dintre Est şi Vest.

Ce trebuie să înţelegem din această mişcare e simplu: fondurile care se rugau de noi să fie accesate se vor împuţina simţitor. Practic singurul câştig va fi cel reprezentat de ceea ce am reuşit să accesăm până acum. Pe viitor este forte probabil ca pe lângă diminuarea fondurilor să se complice şi mai mult modalitatea de accesare a acestora. Elementul pozitiv al acestei strategii noi va fi, cel mai probabil, şi o debirocratizare a Uniunii, ceea ce reprezintă cu siguranţă un lucru benefic.

19 comentarii:

  1. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  2. Adica, vom continua sa fim un platitor net forte catre bugetul UE!

    Poate cineva sa imi aduca aminte de ce suntem in UE?

    RăspundețiȘtergere
  3. suntem in UE pentru libera circulatie , nu mai avem nevoie de vize pentru a merge la slugarit pe acolo cu gramada , capsuni , baby sitting , aupair , ospatari etc

    RăspundețiȘtergere
  4. >suntem in UE pentru libera circulatie

    Ţările AELS aveau aşa ceva între ele - plus că ( de ex. ) Elveţia/cetăţenii ei au aşa ceva cu majoritatea ţărilor UE, deci în mod normal asta nu prea e o justificare autentică ... ;)

    RăspundețiȘtergere
  5. oare aceasta libertate de circulatie este cu adevarat benefica Romaniei? Daca, toti pleca, de unde bani de pensii?

    RăspundețiȘtergere
  6. @i-conomics pai atunci hai sa inchidem din nou granitele ca n-are cine sa-ti plateasca matale pensia.

    RăspundețiȘtergere
  7. anonim,

    Sunt departe de pensie, si nici nu sper a avea vreodata pensie de la stat.... dar solutia inchidei granitelor ar putea fi o solutie.. o solutie urata si profund nepopulara dar o solutie.. "non the less"....

    RăspundețiȘtergere
  8. abia astept sa vad la stirile de la ora 5 cum infractorii care incearca sa treaca granita inot spre vest vor fi impuscati si infierati cu manie proletara.

    RăspundețiȘtergere
  9. MadMax:

    Daca exodul creerelor si a fortei de munca tinere continua, Romania are un garantat colaps social. Nu poti sa ai o tara de pensionari.

    Te poftesc sa vii cu alte solutii mai bune.

    RăspundețiȘtergere
  10. @ Mobutu:

    Hai sa ne limitam la comentarii constructive...

    dispare tara echivalent cu genocid... ce faci cu milioane de varstnici?

    O alta solutie ar fi sa importam populatie din tari foarte saracae.. cateva milioane.. dar nu cred ca vrem asta... daca vrem sa ramanem romani...

    RăspundețiȘtergere
  11. i-conomics: Bati campii rau de tot! Inchizi granitele, instaurezi vreo dictatura si dupa ce faci? Te uiti cum mor de foame aia care n-au voie sa iasa?
    Si ar mai fi o chestie: indiferent de regim creerele(sic!) vor pleca atata timp cat in tara nu au ce face.

    RăspundețiȘtergere
  12. @i-conomics: vrei solutii mai bune? uite una:
    Sa dam afara din tara si sa inchidem granitele pentru ei (sa nu mai poata intra) pentru: presedinte, parlament, TOATA clasa politica existenta (chiar daca vor exista mici pierderi colaterale), toti politistii asupra carora exista macar o umbra de banuiala (cam 80%), la fel la judecatori. Pornim de la zero, cu greu, chiar daca va dura 10 ani. Altfel va fi la fel si peste 100 de ani, fapt demonstrat daca cititi Caragiale, Eminescu sau ziarele de acum 100 de ani. In afara limbajului arhaic, o sa vedeti exact aceleasi probleme.
    Reset total e singra solutie pe care o vad.

    RăspundețiȘtergere
  13. am uitat: adusi experti din afara pentru 3 luni, dati afara TOTI bugetarii si reangajati dupa concurs pe bune, organizat de straini. Pe baza de competenta, nu de pile. Aici includ si medici, si profesori, si pompieri, tot. Pentru ca ciuma a ajuns peste tot.

    RăspundețiȘtergere
  14. Dan, nu bat campii; stiu ca ceea ce am spus poate parea o aberatie, dar serios acuma ce altceva propui?

    RăspundețiȘtergere
  15. MadMax: O propunere foarte buna dar imposibil de pus in practica!

    Poate vii cu o solutie aplicabila....

    RăspundețiȘtergere
  16. @MadMax

    De acord, si eu ma gandeam la o solutie asemanatoare. Auditarea institutiilor bugetare de catre 2-3 firme straine specializate, care sa lucreze independent - probabil ar dura cativa ani dar cred ca recomandarile ar fi in mare aceleasi. Desfiintarea majoritatii agentiilor, comasarea ministerelor, concedierea a 70-80% din birocrati si externalizarea unor servicii. Despre competenta angajatilor nu cred ca are rost sa vorbim, avand in vedere ca mare parte au fost angajati acolo pe PCR.

    La increngatura de institutii romanesti s-au adaugat bineinteles si cele de pura inspiratie UE-ista, care au devenit in scurt timp cuibusoare de clienti politici marunti. Dupa parerea mea, nici acestea nu ar trebui sa fie scutite de la restructurare, comasare sau chiar desfiintare. Nu cred ca o astfel de actiune ar inrautati fundamental statutul RO in EU, ba chiar dimpotriva.

    Reducerea birocratiei, simplificarea legislatiei si reducerea fiscalitatii aparute ca efect al reducerii drastice numarului si atributiilor institutiilor statului ar atrage din nou investitii externe. Investitiile pot fi doar private - fondurile europene nu sunt "investitii", ci doar resurse alocate birocratic - conteaza mai putin de catre cine, procesul este prin esenta sa la fel de ineficient.

    RăspundețiȘtergere
  17. iconomics,
    sper ca nu vrei sa discutam serios despre masura "inchiderea granitelor" fiindca aceasta este o aberatie pură ... nici macar n-ar trebui sa ne gandim la asa ceva.

    RăspundețiȘtergere
  18. mobutu...
    nicidecum... dar o eventuala iesire din UE.... ar necesita reintroducerea de vize si de aici limitarea de catre altii a mobilitatii fortei de munca!

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)