marți, 28 septembrie 2010

In lupta cu necunoscutul


Ieri, ministrul de finanţe al Brazilei, Guido Mantega, a surprins opinia publică prin declaraţia în care afirmă că ne aflăm în faţa unui război al monedelor. Privită din acest colţ de lume, declaraţia lui Mantega pare oarecum exagerată. Când însă aflăm că în ultimele două săptămâni Banca Centrală a Braziliei a fost nevoită să cumpere zilnic ~1 miliard de dolari putem înţelege că lucrurile sunt mult mai complexe decât par.

Începând de anul trecut, realul s-a apreciat cu 25% faţă de dolar, devenind astfel cea mai performantă monedă din lume. O asemenea apreciere este determinată de intrările masive de valută din Brazilia, pe fondul lipsei perspectivei de pe pieţele mature. Un asemenea flux de capital poate avea însă consecinţe dezastruoase pentru economia braziliană deoarece poate scumpi exporturile acestei ţări. De asemenea, acest fenomen poate conduce la creşteri generalizate de preţuri pe pieţele internaţionale, alimentele putând fi primele afectate. 

Cu toate că autorităţile braziliene declară că sunt pregătite să cumpere "cantităţi nelimitate" de valută, există o reală îngrijorare în ceea ce priveşte fluxul nebunesc de valută. E clar pentru toată lumea că nimeni nu poate acumula la infinit cantităţi de valută. În aceste condiţii, guvernul se gândeşte să ridice taxa pe investiţiile de portofoliu. În prezent această taxă(introdusă anul trecut, tot pe fondul unei nebunii valutare) este de 2%, iar prin ridicarea sa se speră stoparea fluxului de bani.

Ceea ce mi se pare însă de-a dreptul nebunesc este faptul că recenta "inflaţie" de dolari de pe piaţa braziliană coincide cu programul chinezilor de renunţare la o parte substanţială a dolarilor din rezervă. Nu există informaţii conform cărora China ar fi vinovată pentru acest tsunami financiar, dar fac parte dintre cei care nu cred în coincidenţe. Este oare posibil ca eminenţele cenuşii ale chinezilor să fi devenit nervoase? Dacă răspunsul la această informaţie este afirmativ, am putea vedea în viitorul apropiat mişcări similare pe alte pieţe, în special în ţările care deţin resurse(să fie Rusia la rând?). Mergând cu această ipoteză mai departe, mă întreb ce se va întâmpla în momentul în care chinezii îşi vor da seama că planeta e prea mică iar criza prea mare pentru asemenea cantităţi de bani.

Noua provocare căreia trebuie să-i facă faţă Brazilia pare cu atât mai mare cu cât vine şi fondul terminării mandatului lui Luiz Inácio Lula da Silva, cel care este principalul "vinovat" pentru succesele economice ale Braziliei. Noua etapă probabil că va purta numele preferatei lui Lula, Dilma Rousseff. Rămâne să vedem cum vor fi combătute actualele şi mai ales viitoarele provocări ale interesantei economii sud-americane.

10 comentarii:

  1. Una peste alta daca te bagi si c-un SPO de aproape $70 miliarde evident ca o sa ai o cerere debila de reali...

    Gaz pe foc...

    RăspundețiȘtergere
  2. f. interesant.
    pun si eu o intrebare. daca diversiunea cu brazilia se pare ca nu tine, si tinand cont ca problemele cu rezervele valutare ii preseaza de vreun an-doi pe chinezi, am senzatia ca pt. china nu mai raman prea multe optiuni decat sa dea cu barda. renunta la niste datorii de zeci de miliarde, baga in colaps america (si renunta la una din cele mai mari piete ale ei) si apoi preia conducerea unui sistem economic aflat in pragul colpasului.
    suna prea fantezist?

    RăspundețiȘtergere
  3. Dupa o vreme de inundare a diverselor piete cu mai multi USD decat pot duce va aparea suprasaturatia, care nu va duce la lucruri bune. China are niste mere frumoase, gustoase, dar care pot otravi daca sunt mancate prea multe deodata.

    RăspundețiȘtergere
  4. @Gelu

    Chinezii nu prea au ce face. Asa cum spunea si Dan in articol ei sunt prinsi intr-o situatie "Catch 22" atat din punct de vedere monetar, cat si al productiei si exportului.

    Daca "dau cu barda" si incep sa arunce masiv dolari pe piata, situatia se agraveaza pentru ei din doua motive: dolarul scade, si scade in acelasi timp si valoarea reala a detinerilor. In acelasi timp un dolar slab este cosmarul Chinei, pentru ca exporturile catre America se vor reduce, lasand fara piata de desfacere mare parte din capacitatile [supradimensionate] de productie. Suprapusa peste spargerea "balonului rosu" de care se vorbea acum cateva luni aici, criza de supraproductie ar avea consecinte grave pentru China. Tensiunile sociale sunt deja la cote inalte din cauza problemelor sistemice, dar pana acum regimul a reusit sa tina destul de abil "batista pe tambal". Nu cred ca in cazul unei "aterizari brutale" a economiei aceasta misiune va fi usoara. Nu numai China ar avea de suferit in cazul concretizarii unui astfel de scenariu, ci si principalii furnizori de materii prime - Australia, Golful si unele state africane.

    O alta varianta ar fi continuarea pe termen mediu a politicii actuale, de sustinere a Americii prin cumpararea moderata de titluri, pana la reorientarea unei parti a productiei catre alte piete - in principal cea interna. O apreciere graduala a RMB ar putea ajuta, si cred ca asta este si ideea chinezilor, care au relaxat putin politica de consiliu monetar si cresc dobanda de referinta. Si in acest caz exista dificultati. Bula imobiliara se va sparge oricum la un moment dat si in China, antrenand o contractie a creditului si a cererii interne. Totusi, a doua solutie, cea moderata, cred ca este preferabila unei aterizari dure.

    RăspundețiȘtergere
  5. Alex, China de la un an incoace nu mai cumpara nimic...

    Voilà

    RăspundețiȘtergere
  6. China are foarte putin loc de manevra. Un barosan chinez (primul ministru parca, da nu-mi aduc aminte exact) a zis mai zilele trecute ca o apreciere a yuanului cu 20% e de cosmar pentru ei, si nu ar putea sa-i faca fata.
    Oare cine urmeaza sa faca deprecierea monedei saptamina asta?
    Facem un poll?

    RăspundețiȘtergere
  7. am gasit si linkul:
    http://www.bloomberg.com/news/2010-09-22/wen-says-investment-structure-is-main-cause-of-trade-imbalance-with-u-s-.html

    RăspundețiȘtergere
  8. @Larry

    Cunosc statisticile, dar vad ca doar de inn utlimele 5-6 luni detinerile au scazut, si doar cu cateva procente (~zeci miliarde $). Probabil chinezii nu mai cumpara in acelasi ritm, sau vand titlurile mai departe, insa pe landa titluri mai sunt si detinerile de lichiditate din bancile chineze, in primul rand din "visteria" bancii centrale. Daca RMB va fi tranzactionat mai mult, nu vad ce ar mai putea face banca centrala ca sa-i stavileasca aprecierea in conditiile in care "se scalda" practic in $. Exact aceiasi problema ca brazileinii. Pentru China insa nu exista optiunea impunerii unei taxe pe investitii, pentru ca deja acestea au inceput sa se delocalizeze datorita cresterii pretului fortei de munca. Chinezii s-au desteptat si au inceput sa ceara conditii mai bune de munca si salarii mai mari - vezi cazul FOXCONN.

    RăspundețiȘtergere
  9. Intrebari de profan legate de tabelul din linkul lu larry
    Ce inseamna ca o tara(romania) detine titluri americane de 10 miliarde ?
    Se includ si entitati private( banci, alte institutii financiare, fonduri ) , sau e vorba doar de statul roman ? Care institutii ale statului roman pot investi in titluri ale altui stat ? banca centrala ? altele ?

    RăspundețiȘtergere
  10. Vasilica, uite link-ul...

    Da ca practica generala, entitatile suverane prefera sa omita subiectul cu structura si maturitatile pe portofoliile care le administreaza...

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)