vineri, 30 aprilie 2010

Temeri


Nici nu am terminat bine de discutat despre contagiunea grecească că alte şi alte informaţii încep să se înghesuie, acaparând atenţia publicului. Ţinta predilectă a zilelor acestea pare a fi Marea Britanie, probabil şi din cauza atmosferei electorale de-acolo. Însă, în timp ce ecranele televizoarelor din insulă sunt pline de promisiuni şi acuze, anumite mişcări de pe pieţe trădează o mare temere.

Astfel, numai săptămâna trecută au fost cumpărate CDS-uri englezeşti în valoare de 443 milioane de dolari. Suma totală a CDS-urilor achiziţionate până în prezent urcă la 8.2 miliarde de dolari. Ce demonstrează aceasta? Numărul celor care-şi protejează investiţiile în titluri emise de Regatul Unit este într-o creştere spectaculoasă. Aceasta în condiţiile în care  volumul CDS-urile pentru Spania şi Italia este  în scădere. Situaţia nu indică altceva decât că, în scurt timp, s-ar putea să vedem un atac puternic pe Anglia. 

Desigur, temerile referitoare la riscurile asociate unei ţări apar atunci când valoarea CDS-urilor creşte, iar acest lucru nu s-a întâmplat pentru Anglia. Însă, creşterea volumelor, dublată şi de analizele care arată că ţara se scufundă pe zi ce trece, sunt elemente care trebuie să ne pună semne puternice de întrebare. Experienţa ne arată că Anglia nu a fost ferită de lovituri atunci când investitorii au intuit că ţara este slăbită. Şi, în mod sigur, acum nu se află în cea mi bună formă, motiv pentru care se poate transforma rapid într-o ţintă predilectă. Într-adevăr, nu e un lucru uşor să porneşti un război împotriva Angliei, dar perspectiva unei victorii şi a unei prăzi grase pot fi motive suficiente pentru a încerca să dai lovitura. 

Deocamdată nu trebuie să ne grăbim să tragem concluzii pripite. Încă nu sunt îndeplinite toate condiţiile, iar nivelul informaţiilor negative despre Anglia este încă jos.Cu toate acestea, trebuie să privim atenţi şi acolo deoarece putem asista la începutul unuia dintre cele mai tari meciuri din istorie. Iar dacă se va consemna o victorie clară a speculatorilor, cred că înţelegeţi clar pe care mal al Atlanticului se va da războiul decisiv.

11 comentarii:

  1. La cite au facut.... mai ales baeitii din The City... ar merita sa pateasca mai rau ca Grecia... ar merita un Leman!

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu uita ca saptamana viitoare sunt alegeri generale in UK

    RăspundețiȘtergere
  3. ... din colectia "self fulfilling prophecies".

    RăspundețiȘtergere
  4. deci 8 miliarde sunt de ajuns sa darame Anglia? Sunt mai greu de cap si nu inteleg analiza matale

    RăspundețiȘtergere
  5. @Anonim: Daca tii cont de recenta declaratie GS referitoare la posibila scadere a ratingul iti dai seama ca ceva se coace acolo. Ce, cat si cum, ramane sa vedem.

    RăspundețiȘtergere
  6. @Andrei: Goldman Sachs? Aia care au o puternica problema de imagine (cel putin) la ora asta? Hai sa fim seriosi

    RăspundețiȘtergere
  7. Anonim(ultimul):Pai una din doua(sau ambele): ori esti greu de cap, ori nu ai habar ce sunt alea CDS-uri si-ti dai si tu cu parerea ca e la moda...

    RăspundețiȘtergere
  8. @Dan: Mda......e la moda sa dai cu flitul......eu am spus ca nu prea inteleg analiza matale si cum ai tras concluzia ca urmeaza un atac pe Anglia. Din ce inteleg eu e ca CDS-urile sunt doar un swap financial prin care cica sunt "protejati" atat cei care cumpara cat si cei vand. Da' in conditiile in care sunt vreo 22 de trilioane de swapuri outstanding pe lira sterlina...nu vad ce anume aduc in plus cele 8 milioane de care vorbesti in articol. Sau n-ai scris articolul pentru noi? Ca daca e asa spune-ne si noua...si te lasam sa-ti citesti singur blogul.

    RăspundețiȘtergere
  9. Anonim: Da' vad ca ai avut nevoie de mai bine de o ora ca sa cauti o definitie a CDS-ului pe net. Probabil mai ai nevoie de ceva mai mult timp sa intelegi cum functioneaza si dupa poate o sa putem sta de vorba.
    In ceea ce priveste blogul, nu-mi amintesc sa te fi obligat sa intri aici, asa ca nu vad de ce simti nevoia sa te ceri afara. E libertate, priente. "Run Forest, RUN!"

    RăspundețiȘtergere
  10. http://www.nasdaq.com/aspx/stock-market-news-story.aspx?storyid=201004301450dowjonesdjonline000607&title=market-snapshot-us-stocks-slump-on-goldman-tech-disappointments

    "The stock market slumped Friday, hurt by selling in the financial sector on reports of a criminal probe into Goldman Sachs Group."

    "Goldman Sachs Group, Inc. (GS), which is not a Dow component, slid 8.8%. It is now down more than 14% for the month of April, putting the stock on track for its worst month since the fall of 2008."

    "The euro strengthened against the dollar after Greece agreed with the International Monetary Fund and the European Union to take additional austerity measures."

    A intrat balanta in actiune... :)

    RăspundețiȘtergere
  11. In general exista un flow general care duce o tara de la un star econmic la ruine!
    Eu l-am denumit "secretul unei crize de succes". Se aplica economie dupa economie, tra dupa tara si provoca drame majore intr-o parte dar cativa se imbogatesc sensibil in scurt timp.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)