marți, 5 ianuarie 2010

Despre Dubai si alte iluzii


Fără doar şi poate, inaugurarea celei mai înalte clădiri din lume a atras ieri atenţia tuturor mediilor de comunicare. Imaginile şeicului Mohammed bin Rashid Al Maktoum asistând la faraonicul spectacol au făcut înconjurul lumii făcând uitate pentru moment problemele financiare ale Emiratului.

Oficial turnul şi-a schimbat şi denumirea. Noul nume este Burj Khalifa, o denumire simbolică, cu puternice reverberaţii în lumea musulmană. Desigur, analiştii s-au grăbit să asocieze noua denumire a turnului cu numele preşedintelui Emiratelor ArabeUnite şi şeful Abu Dhabi-ului, Şeicul Khalifa bin Zayed Al Nahyan(cel care a sărit în ajutorul Dubaiului la sfârşitul anului trecut pentru evitarea intrării în default). Este şi nu este aşa. De fapt, pentru un musulman, noua denumire simbolizează, în acelaşi timp, dorinţa Dubaiului de a fi un fel de centru al lumii islamice(califul este conducătorul suprem al statului ideal islamic).

Trecând la realităţile economice, nu putem să nu observăm că noua construcţie se inaugurează sub auspicii nu tocmai plăcute. Imobiliarele din Dubai au scăzut în ultimul an cu aproximativ 50%, iar pentru anul curent se prognozează o scădere de încă 30%. Este imens, chiar şi pentru o zonă puternic supraevaluată ca Dubaiul. Cu toate că la inaugurare s-a vorbit de un grad de ocupare a clădirii de peste 75%, sunt destul de sceptic asupra acestei valori şi tind s-o încadrez în proverbiala tendinţă de exagerare a investitorilor arabi. Este greu de crezut că gradul de ocupare poate ajunge la aceste valori pe o piaţă mult prea volatilă. Este însă la fel de adevărat că, pentru mulţi, atracţia de a-şi achiziţiona un apartament în cea mai înaltă clădire din lume poate reprezenta o tentaţie, chiar şi în aceste vremuri dificile.

Personal cred că inaugurarea Burj Khalifa reprezintă marcarea sfârşitului unei epoci a exceselor în zona respectivă. Cel mai probabil, nu vom mai avea parte de alte insule artificiale, hoteluri plutitoare sau alte asemenea transformări spectaculoase. Marea provocare pentru Dubai este reprezentată de câştigarea mult râvnitului statut de centru financiar al lumii arabe. În perspectiva unei uniuni monetare a statelor din Golf(după modelul zonei Euro), un asemenea statut i-ar putea asigura rezolvarea tuturor problemelor. Ratarea acestei ţinte va transforma însă Dubaiul într-o curiozitate care, uşor, uşor îşi va pierde strălucirea şi prestanţa din prezent.

5 comentarii:

  1. >În perspectiva unei uniuni monetare a statelor din Golf(după modelul zonei Euro), un asemenea statut i-ar putea asigura rezolvarea tuturor problemelor.

    Nici macar o astfel de eventualitate ( totusi ... foarte dificil de realizat ) nu cred ca ar rezolva problemele emiratului.

    O parere pur personala - fireste.

    RăspundețiȘtergere
  2. MIA: Poate ca nu, dar e totusi o sansa. :-)

    RăspundețiȘtergere
  3. o cladire construita de si pentru o lume care nu mai exista.

    RăspundețiȘtergere
  4. nu cred că-și va amortiza banii băgați în el prea curând, dar probabil că până la urmă va deveni profitabil și util. ceva gen empire state building din ny

    RăspundețiȘtergere
  5. Camil Stoenescu: Daca si Dubai-ul va reusi sa aiba o traiectorie similara cu NY (chiar si pastrand proportiile) probabil ca proiectul va fi fezabil. In caz contrar insa, lucrurile nu arata deloc bine.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)