luni, 12 octombrie 2009

Epopeea ursului

 Ieri, Medvedev a declarat că estimează o cădere economică a Rusiei de 7.5%. Este o cifră deosebit de mare pentru ruşi care, pentru prima dată de la intrarea în "Epoca Putin" cunosc o cădere de asemenea amploare. Mai mult, aceasta vine după un 2008 fulminant, an în care nici cele mai negre previziuni nu speriau pe nimeni. Şi aceasta pentru că, singurul semnal în neregulă era scăderea excedentului bugetar(în termeni procentuali) de la 6.8% în 2007 la "doar" 4.2% în 2008.

Căderea este şi mai greu de înţeles în condiţiile în care anul acesta economia rusească a beneficiat de un pachet de stimulare de 4.8% din PIB. Declaraţia lui Medvedev referitoare la acest aspect a fost mult mai surprinzătoare: fără acest pachet de stimulare economia rusească ar fi intrat în colaps.

Pentru un observator extern, declaraţiile preşedintelui rus pot părea pline de pesimism, dar nu este aşa. Realitatea este mult mai dură, iar ceea ce spune Medvedev se poate înscrie uşor în categoria "ce vom face ca să fie bine". PIB-ul a căzut în august cu 10.8% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, şomajul este în creştere puternică, iar stabilizarea rublei este fragilă(contrar opiniilor oficiale). Sistemul bancar rusesc este aproape de colaps, cu rate uriaşe de default, într-adevăr, destul de bine cosmetizate în ultima perioadă. Investiţiile străine nu numai că lipsesc, dar zelul cu care autorităţile au faultat investitorii străini în anii trecuţi închide aproape orice perspectivă.

Trimestrul actual este unul hotărâtor pentru ruşi deoarece se suprapune unui trimestru slab din 2008. Situaţia din Rusia a fost, în linii mari, similară celei din România, cu trei trimestre bune şi un al patrulea cu scăderi radicale. În cazul în care în acest ultim trimestru se vor consemna creşteri, putem spune că există şanse de stabilizare. În caz contrar însă, tensiunile acumulate la nivelul societăţii, combinate cu tensiunile politice(da,  cu toate că pare incredibil, există) pot creea un melanj cu potenţial exploziv. Numai că, într-o societate practic militarizată şi extrem de strict controlată, lucrurile acestea nu întrunesc condiţiile necesare pentru o îngrijorare a autorităţilor. 

Concluzionând, trebuie să spunem că ne aflăm într-un moment în care trebuie să privim cu atenţie la ceea ce se petrece în Rusia. Pentru vecini lucrurile nu sunt bune nici când ruşilor le merge bine şi nici când le merge rău. Între cele două stări există o diferenţă: atunci când le merge rău devin imprevizibili, ceea ce este cu adevărat periculos.

5 comentarii:

  1. Salut,
    In "Redesenand granite" ai spus ca "Nu am spus prea multe despre Rusia pentru că vreau să-i dedic un articol viitor. Deocamdată vă spun doar că, din punctul meu de vedere, a reintrat în perioada de flux. Iar pentru noi, aceasta este o veste cel puţin proastă."
    Parca se contrazice cu sfarsitul acestui articol, unde spui ca le merge rau. Sau nu am inteles eu ceva?
    In rest sunt de acord, singura chestie buna pentru vecini care poate sa vina dinspre Rusia este ca aceasta sa dispara ca stat (nu ma refer la natiune).
    Si ca veni vorba, care este prima chestie rea care-ti vine in minte, pe care crezi ca rusii ne-o pregatesc?
    Merci.

    RăspundețiȘtergere
  2. Pot sa intuiesc eu un raspuns?
    Vine iarna si trebuie sa ne incalzim (cu gaze) :))

    RăspundețiȘtergere
  3. cristi: Daca-ti merge greu d.p.d.v. economic si te numesti Rusia trebuie sa contrapui CEVA realitatii. Aici e pericolul!

    RăspundețiȘtergere
  4. mie cifrele astea nu-mi spun nimic.
    NEWSPEAK.
    Manipulare.
    O gramada de vorbarie care nu comunica nimic concret, vesti alarmante dar vagi.
    A scazut PIB-ul, bancile nu mai investesc in Rusia; asta e bine sau rau? de ce trebuie sa creasca PIB-ul neaparat? de ce trebuie sa investeasca bancile in Rusia fara sa fie faultate? uite ca n-au fost faultate in US and A si rezultatul e acelasi: dezastru.
    NEWSPEAK! NEWSPEAK!

    RăspundețiȘtergere
  5. Să nu exagerăm! Nimeni nu poate spune ce va fi cu preţul petrolului şi al gazelor naturale în viitor. Probabil că va creşte, şi dacă relansarea va fi viguroasă, şi preţurile vor fi pe măsură. Dacă ne uităm la ce preţ al petrolului a relansat Putin Rusia, vedem că actualul preţ e mai mult decât confortabil. Stau pe vreo 500 de miliarde de dolari, au aur, şi mai scot,au fondul ăla de investiţii sociale, bani puşi la păstrat din exporturile de petrol. Se descurcă ei.

    În plus, a intervenit o nuanţă interesantă în politica lor externă: spun că acum Rusia are sfere de interese, nu o sferă de influenţă. Lucrurile nu se mai gândesc la Moscova în termenii Războiului Rece. Au adaptat scopurile la mijloace. Să ne plângem pe noi, că suntem conduşi de nişte idioţi, nu pe ruşi, care ştiu ce vor.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)