miercuri, 29 iulie 2009

Consideratii inoportune


Nu de puţine ori m-am întrebat care a fost misterul creşterii spectaculoase a dolarului de anul trecut. Dacă vă mai aduceţi aminte, la un moment dat ne-am confruntat cu o apreciere nejustificată a dolarului faţă de celelalte monede. Aceasta se întâmpla pe fondul unei isterice pompări de bani tipăriţi într-o piaţă financiară doborâtă de active toxice. Pe vremea aceea trăiam o adevărată nebunie şi părea că toată lumea punea umărul întru salvarea farului călăuzitor al omenirii. Acţiunile de ajutorare nu s-au văzut, dar ceva părea că nu decurge aşa cum e normal. Parcă prea erau luate în serios cererile imperative ale politicienilor europeni atunci când solicitau eliberarea de pachete de ajutorare(a se citi supravieţuire) a unor entităţi care nu mai aveau legătură cu realitatea (AIG spre exemplu). Cum toate vin şi pleacă de la FED şi răspunsul la această întrebare vine tot de-acolo.

În imaginea atasata aveţi trasat graficul US Dollar Index(USDX) începând din August 2008 până în prezent(în subgraficul din stânga, aveţi evoluţia indicelui începând cu 1998). USDX reprezintă un indice care calculează o valoare a dolarului în raport cu principalele valute(euro, yen, dolarul canadian, lira sterlină, coroana suedeză şi francul elvetian). Verticalele albastre reprezintă operaţiuni swap efectuate de FED. Aşa cum lesne se poate observa, anul trecut, începând cu luna septembrie, s-au efectuat 4 operaţii totalizând 345 mld$. Septembrie reprezintă o lună specială în economia crizei. Se cheltuiseră deja peste 1 trilion de dolari şi toată lumea punea la îndoială viabilitatea planului american. Creşterea dolarului din acea perioadă s-a făcut sub presiunea achiziţiilor masive de certificate de trezorerie americane, pe fondul unui apetit din ce în ce mai scăzut pentru risc. Operaţiunile swap au asigurat FED-ului valute străine suficiente pentru a "legitima" tipărirea de noi bani şi injectarea lor în piaţă. Căderea din decembrie 2008 a USDX survine în urma cheltuirii a încă aproximativ 1.6 trilioane $, iar revigorarea din 2009 cred că a fost determinată mai mult de speranţele puse în noua administraţie de la Casa Albă. De asemenea, această percepţie cred că a fost ajutată şi de cantităţile impresionante de monedă străină deţinută în urma operaţiunilor swap.


Din martie, trendul se inversează destul de clar pentru dolar care începe să piardă teren din ce în ce mai rapid. În aprilie avem ultima mega-operaţiune swap a FED în valoare de 286 mld. $, bani care par a fi fost folosiţi pentru atenuarea impactului. Cu toate acestea, lucrurile stau prost pentru dolar, iar actuala tendinţă de depreciere a USDX va dura probabil cel puţin 10 luni.

Într-o lume ideală, banii tipăriţi nejustificat de către FED ar trebui să conducă la o depreciere accentuată a dolarului. Întrebarea care se pune este ce se întâmplă în cazul în care şi partenerii SUA au făcut aceleaşi jonglerii monetare. Din lista "partenerilor" în tranzacţiile swap nu există niciunul care să nu fi deblocat sume impresionante pentru ajutorarea economiei proprii, bani pe care nu cred că-i poate justifica. În aceste condiţii, viitorul raport de forţe între aceste valute va fi dat de proporţia de bani falşi introduşi de fiecare în economia proprie. Dacă într-adevăr s-a procedat în acest fel, înseamnă că am fost martorii unuia dintre cele mai mari blaturi financiare din istorie. Un spectacol grandios, ale cărui bilete de intrare au fost plătite cu generozitate de către contribuabili. În caz contrar, începând cu septembrie-octombrie ar trebui să asistăm la "asaltul final" asupra unui dolar care se va dovedi a fi o redută incredibil de şubredă.

5 comentarii:

  1. @Dan

    Aprecierea dolarului a fost in principal datorata deleveraging-ului. Debitorii nu mai puteau sa-si rostogoleasca datoriile asa ca au fost nevoitzi sa cumpere valuta pentru a le plati, punand astfel presiune pe curs. Cum USD e valuta in care s-au dat cele mai multe credite, raliul dolarului a fost printre cele mai puternice.

    Si acoperirea pozitziilor short pe dolar cred ca a contribuit semnificativ.

    Partenerii comerciali ai SUA isi vor devaloriza valutele ca sa-si mentzina exporturile, iar intr-un astfel de mediu nu cred ca va exista vreo' tzara care sa-si permita sa-si pastreze moneda tare.

    Deci in final cred ca inflatzia va fi generalizata, iar cei care se "baga" acum pe titluri de stat si cash asteptand ca DOW-ul sa ajunga la 4000 isi vor lua tzeapa.

    RăspundețiȘtergere
  2. Dan, eu cred ca si alte state au pompat masiv sume mari denominate in propriile monede dar nu stiu daca au atins performanta SUA... In ce priveste inflatia poate ca si china a pompat yuani pe piata dar datorita cresterii economice s-ar putea ca acele sume sa fie acoperite de bunuri si servicii in timp ce dolarii tipariti de fed sunt acoperiti cu promisiunea de plata... candva... cu ce? Nu se stie!
    John, nu cumva si cumpararea de bonduri US treasury privite ca un safe haven au contribuit la aprecierea dolarului, mai mult ca deleveraging?
    Flavian, unde esti tata, john comenteaza sa te unga la suflet in incheierea comentariului sau... :))

    RăspundețiȘtergere
  3. @B

    Uite un interviu cu Soros despre raliul dolarului: "And then I discovered that it was due to the fact not that people wanted to hold dollars but they couldn’t extend their dollar obligations" http://www.theaustralian.news.com.au/business/story/0,28124,25218262-5018057,00.html

    Stiu ca Dan se asteapta la un nou crash (de ceva vreme) dar nu ma refeream la el. Vad pe net o gramada de comparatzii intre evolutzia burselor in '29 - '32 si cea de acum (care sunt foarte similare btw), urmate de extrapolari ca vom avea din nou un colaps top-bottom de pana la -80 / 90%.

    Dar conditziile de acum sunt atat de diferite (masa monetara elastica), incat mi se pare extrem de improbabil sa vedem noi minime in termeni nominali. In termeni reali cred ca DOW-ul va ajunge sa valoreze cat 1 uncie de aur, dar asta se va intampla mai degreaba cu aurul la 10k USD decat cu DOW-ul la 1k.

    Daca faci trading si prinzi bine valurile iti permitzi sa stai in cash pe intervale, dar o strategie de buy & hold 100% cash & bonds, cu dobanda neglijabila si perspective de inflatzie cat incape, e clar falimentara.

    RăspundețiȘtergere
  4. John: Corect, a fost si deleveraging, dar cresterea a fost prea brutala. In plus au fost destui care nu s-au grabit(si nu se grabesc) sa-si achite datoriile... Eu unul banuiesc aici si un amestec nu tocmai ortodox al FED-ului cu complicitatea celorlalte banci centrale(mai tii minte intalnirile dintre ei?).

    In ceea ce priveste un posibil crash, intr-adevar, sunt in asteptare. Nu cred in recuperarea in V pentru ca nu este sustinuta de fundamentale. Mai degraba consider ca este posibila o intoarcere in jurul minimelor din martie(o evolutie laterala in jurul acelor valori ar fi fost mult mai sanatoasa).

    Un posibil val inflationist ar fi ucigator acum si ne-ar conduce catre o noua criza. Eu cred ca deocamdata solutia numita inflatie nu este luata in consideratie.

    B: Ce se intampla la chinezi e destul de greu de inteles. Cel putin americanii le fac pe fata, transparent. Asta da o oarecare predictibilitate. La chinezi totul e secret, adica incert.

    RăspundețiȘtergere
  5. B - am fost in concediu si spre deosebire de Dan am preferat sa stau la soare si sa "admir peisajul" in loc sa butonez internetul :)

    Oricum sunt chestii discutate si rasdiscutate, la fel ca si temele din ultimele articole pe care Dan le reia si pe care multi abia acum le afla si se dau mirati. Personal prefer sa dau linkuri la postarile vechi decat sa ma repet, dar fiecare cu stilul propriu.

    John vorbeste de inflatie, iar eu am tot avertizat ca ma mai astept la inca o tura cu DOW la 6000 sau mai jos inainte de DOW=uncia de aur=10000. Ramane sa vedem ce si cum la toamna.

    In ce priveste dolarul, am tot explicat si despre corelarea dintre acesta si burse in postari de genul ASTA.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)