miercuri, 7 ianuarie 2009

Politica gazului inchis

În timp ce în Europa se anunţă sosirea unui val de frig, ţarul de la Kremlin se lasă filmat atunci ordonâdu-i aghiotantului de la Gazprom oprirea gazelor livrate Ucrainei şi, implicit, Europei. E o imagine care concentrează în ea legendara sfidare rusească, o chintesenţă a politicii ruseşti dovedită a fi aceeaşi, indiferent de regimul politic, indiferent de vremuri sau de parteneri. Este exact lucrul de care trebuie să ne temem cel mai mult şi asupra căruia ar fi trebuit să medităm de acum 20 ani.

De fapt, ceea ce a spus Putin atunci când a ordonat oprirea gazelor, a fost o reamintire a faptului că atât Ucraina cât şi Balcanii sunt zone în care interesele lor sunt mari. Asta indiferent de faptul că unele state sunt în UE sau nu. Iar acest mesaj a fost transmis în egală măsură atât statelor direct afectate de această oprire cât, mai ales, cozilor de topor din UE, adică Germania şi Austria (pentru că a venit vorba de Austria, este extrem de interesat de studiat poziţia OMV-ului în diferendul pe care-l avem cu Ucraina în ceea ce priveşte delimitarea platoului continental; subiectul îl vom trata într-un alt post). Ceea ce doresc ruşii de la "aliaţii" lor nemţi şi austrieci este intensificarea presiunii asupra Ucrainei şi, dacă este posibil, slăbirea sprijinului pe care UE îl acordă lui Iuşcenko. În acelaşi timp, creşterea preţului petrolului nu este o veste tocmai rea pentru ei(la preţul petrolului trebuie să fim foarte atenţi întrucât este posibil să înceapă un nou rally). Cum s-ar spune, Putin a reuşit să împuşte câţiva iepuri babani dintr-o singură lovitură.

Este aproape o axiomă afirmaţia conform căreia gazul este braţul prin care acţionează caracatiţa rusească. Asta pentru că gazul este sinonim cu tot ceea ce ştim acum despre ruşi: armată, mafie, KGB(ştiu, acum e ФСБ), miliardari mai mult sau mai puţin de carton şi, în spatele tuturor, păpuşarul suprem, taica ţarul. Gazo-politica este o realitate care, până în prezent, a fost ignorată. Este arma supremă prin care de 20 de ani Rusia îşi face de cap. Asta sub nasul unei Uniuni Europene care pare neputincioasă, slăbită fiind din interior de state care nu-şi urmăresc decât propriile interese. Acesta este motivul pentru care până în prezent nu s-a făcut nimic pentru Nabucco.În loc să se concentreze pe diversificarea surselor de energie, Uniunea Europeană nu face altceva decât să se arunce şi mai mult sub talpa rusească(vezi South Stream).

În tot acest context haotic, România nu face altceva decât să aştepte minunea eliberatoare. Deocamdată suntem la adăpost deoarece avem ceva rezerve de gaz care, teoretic, ar trebui să ne poată scoate din iarnă. Este vorba însă de o soluţie temporară care nu rezolvă problema de fond, aceea a dependenţei energetice. Tembelismul factorilor de decizie români a făcut ca ignorarea intereselor naţionale să devină politică oficială. Practic, până acum nu există o strategie pe termen lung care să aibă ca finalitate independenţa energetică. Dacă azi ar fi fost terminată investiţia de la Cernavodă, nazurile pe care le fac ruşii pur şi simplu nu ne-ar fi interesat. Tot la fel, dacă un contract de privatizare nu ar fi stipulat cedarea tuturor resurselor aproape gratuit, poate că am fi putut avea o politică energetică ceva mai coerentă. Este clar că s-au făcut extrem de multe greşeli şi că se vor mai face. Păcatul nostru este că ne tot încăpăţânăm să credem că cineva va veni să ne salveze şi, de fiecare dată, rămânem dezamăgiţi când nu se întâmplă cum am sperat. Poate că va veni şi un moment în care ne vom trezi din această letargie şi ne vom vedea interesele ceva mai bine. Nu de alta, dar e clar că nimeni nu moare de dragul nostru.

P.S. Cu toate că nu-mi face nicio plăcere, trebuie să amintesc faptul că independenţa energetică era una din priorităţile regimului Ceauşescu. Mi-e greu să recunosc acum că toate experimentele pe care le credeam tembele(vezi biogazul) sunt acum aplicate cu succes în diverse state civilizate. Oare cei care ne conduc nu se pot ridica nici măcar la nivelul unui cizmar semianalfabet?

Caricatura este semnată de Kevin Kallaugher şi este preluată din The Economist.

6 comentarii:

  1. Ce a reusit sa "construiasca" poporul roman sub conducerea lui Ceausescu ?
    Sa spunem numai de 2 magistrale de metrou. In astia 19 ani de democratie originala s-au mai facut 4 statii !
    Au construir "blocuri" in care un apartament valora maxim 120 000 mii de lei (bani de pe vremea lui Ceausescu). Echivalentul a 40 de salarii . Acum se construiesc apartamente in sate riverane Bucurestiului la preturi echivalente a 400 de salarii. Medii, desigur.
    Pentru a fi "manager", "conducator" etc. nu iti trebuie mare scoala. Cu calitati de lider te nasti. De aceea unii copii cand se joaca in nisip, altii se iau dupa ei si vor in zilele urmatoare sa se joace numai cu acestia.

    RăspundețiȘtergere
  2. Afirmatiile tale mi se par pertinente, cu o singura rezerva:
    "Dacă azi ar fi fost terminată investiţia de la Cernavodă, nazurile pe care le fac ruşii pur şi simplu nu ne-ar fi interesat. "

    Sectoarele energetice trebuie privite diferentiat. Surplusul de energie electrica (sa nu uitam ca Romania are state de exportator de energie electrica) nu ar ajuta in nici un caz deficitul de gaz metan.
    O buna parte din nevoile de incalzire la sectorul populatiei se bazeaza pe gazul metan. Nu stiu (nu am date) daca nevoile de gaz ale populatiei, pentru incalzire, pot fi acoperite din productia proprie sau din alte surse, altele decit gazul rusesc. In acest caz pozitia Romaniei intr-un eventual exces de energie electrica nu ar ajuta situatia.

    Romania nu are, din pacate, o pozitie coerent in privinta resurselor de energie alternativa. Programul "casa verde" e un acces demagogic si populist care va claca pe termen mediu si lung din lipsa unei implementari (norme de aplicare) realiste (ar fi multe de discutat pe aceasta tema).

    RăspundețiȘtergere
  3. Santajul Rusiei e cu dus si intors. Pe cat de vital este pentru Europa gazul rusesc, pe atat de vitali sint banii Europei pentru rusi. Nu isi vor permite sa intinda prea mult coarda, parerea mea

    RăspundețiȘtergere
  4. Si ca sa vezi... taman cind nu mai e gaz cine are curentu' ?

    RăspundețiȘtergere
  5. Presupunand, printr-un absurd care va deveni realitate intr-un viitor mai mult sau mai putin indepartat, ca gazele naturale au iesit din peisaj (desigur, petrolul va fi deja istorie in acel moment), care credeti ca va fi sursa de energie care va aprinde becul in a carui lumina vor invata stra(...)nepotii nostri ?
    Daca geniul uman nu va reusi sa inlocuiasca in timp util combustibilii fosili cu altceva in procesul producerii energiei electrice atunci stranepotii nostri vor fi martorii revenirii civilizatiei umane la nivelul evului mediu. Pana atunci, Natura, indiferenta si atotputernica, va fi reusit sa corecteze erorile comise (numai in doua secole !) de catre Homo Tehnologicus refacand plamanii foerstieri ai planetei, limpezind raurile, marile si oceanele.
    Pierdute vor fi minunile izvorate din mintile celor care nu au fost nevoiti sa sparga zidul ignorantei ajutati de anemica lumina izvorata din flacara unei lumanari ! (vezi, printre multe altele, aventura cunoasterii anatomiei corpului uman traita de Michelangelo Buonarroti executand disectii la lumina lumanarilor).

    RăspundețiȘtergere
  6. poate experienta din iarna asta va da un impuls mai mare proiectului Nabucco. atunci cand este vointa politica se pot face multe, bani se gasesc...

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)