luni, 6 octombrie 2008

Euro bang

Privită prin prisma presei, întâlnirea de la Paris a fost un succes. Liderii câtorva state europene s-au strâns pentru a discuta posibile modalităţi şi strategii de redresare a pieţei financiare. Finalul a fost unul perfect, un fel de tablou de familie în care toată lumea zâmbeşte.

Ceea ce s-a întâmplat în spatele uşilor închise probabil vom afla peste foarte mult timp. Ne putem însă imagina că lucrurile nu stau atât de roz din moment ce nemţii au refuzat discutarea unui plan comun, preferând să transfere elementele de strategie(şi de bani, bineînţeles) la nivelul fiecărui stat. Iar comunicatul de la sfârşitul întâlnirii a mascat problemele existente în spatele unor principii generale.

Confirmarea eşecului de la Paris a venit în urma discuţiilor dintre miniştrii de finanţe. Întâlnirea de la Luxemburg a avut ca principal scop stabilirea unui plan comun de acţiune pentru contracararea efectelor crizei financiare. Franţa şi Italia susţin cu tărie un plan similar cu cel american, conform căruia ar urma să se injecteze bani pentru a opri declinul instituţiilor financiare europene. Că Franţa şi Italia sunt susţinătoarele acestui plan e uşor de înţeles. Băncile din cele două ţări par a fi printre cele mai afectate de criză, cu toate că până acum aceste probleme au fost destul de bine mascate.

Refuzul anumitor state de a participa la "planul unic de salvare" devine clar, iar mesajul transmis este că scapă cine poate. În acest moment rămâne în picioare numai propunerea privind garantarea în proporţie de 100% a depozitelor populaţiei, dar aceasta este un miraj care nu poate fi luat în consideraţie decât ca armă psihologică.

Urmează să vedem care bănci vor face faţă dezastrului. Cred că vom vedea falimente spectaculoase şi încercări disperate de salvare a unor instituţii cu istorie. De asemenea, vom vedea încălcări flagrante ale Pactului de Stabilitate, ceea ce va avea efecte negative asupra cotaţiei euro. Este clar că pentru Europa răul nu s-a terminat. Abia acum începe! Şi dacă ne gândim că liderii europeni de azi sunt nişte bieţi măscărici (vezi Sarkozi şi Berlusconi), avem toate motivele să credem că vom fi martorii celei mai prost gestionate crize din istorie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)