joi, 7 august 2008

Privind spre SUA

N-am mai vorbit demult despre SUA. Chiar am promis că, atâta timp cât ceea ce previzionaserăm s-a întâmplat, nu mai are sens să pierdem timpul cu analiza a ceea ce se întâmplă. Totuşi, dat fiind faptul că ceea ce se întâmplă acolo se întoarce precum o undă de şoc şi asupra noastră, am considerat interesantă o incursiune rapidă în ţara de peste ocean.

Profesorul Martin Feldstein de la Universitatea Harvard consideră că SUA se află în mijlocul unei mari recesiuni care va avea ca efect, în primul rând, creşterea şomajului. De asemenea, în orizontul apropiat nu se întrevăd semne bune, mai ales că Barack Obama, favoritul din cursa electorală, îşi bazează politica economică pe o creştere a nivelului taxelor, iar aceasta, în viziunea lui Feldstein, reprezintă o gravă eroare care va avea ca efect adâncirea crizei.

Că ceea ce se întâmplă în SUA nu este deloc bine este clar, numai că foarte mulţi analişti au observat că drumul ales de politicienii de peste ocean este unul eminamente greşit. Semnalam într-un articol anterior faptul că politica FED a fost una pripită, iar lipsa de rezultat a acţiunilor de până acum dovedeşte cu prisosinţă acest lucru. La ora actuală FED este o instituţie care doar speră(aşa cum s-a exprimat Henry Paulson) ca stimulentele fiscale să se ajute economia în trimestrele 3 şi 4. Speranţa este deşartă şi sper ca autorităţile noastre să studieze atent ceea ce s-a întâmplat şi se întâmplă acolo.

Piatra de moară care atârnă de gâtul economiei americane se numeşte energie, iar aceasta este din ce în ce mai scumpă, mai greu de procurat şi mai problematică. Pare hilar, dar multpreaiubita energie risipită prosteşte de americani în anii care au trecut se întoarce acum împotriva lor. Rezolvarea problemei este una tipic americană: în loc să investească în energii alternative, se fac presiuni pentru scăderea preţurilor ţiţeiului şi, cea mai mare greşeală, se permite forarea în zonele de coastă(acţiune interzisă până nu demult). Această decizie este asemănătoare(conform editorialistului NYT) cu „a da cocaină drogatului”, aluzie foarte plastică dar extrem de sugestivă.

Recesiunea tipic americană ţine cam 12-14 luni, ceea ce ar însemna(pentru unii) că ne apropiem de sfârşitul crizei. Opinia noastră e că lucrurile nu vor sta aşa întrucât actuala recesiune este o rezultantă a recesiunilor anterioare. Este posibil să asistăm la o intensificare a crizei în următorul an, ceea ce va avea ca efect un grav dezechilibru economic mondial şi, posibil, o tensionare a relaţiilor internaţionale. Rămâne să vedem ce surprize ne va rezerva viitorul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)