miercuri, 26 martie 2008

Precedentul


R
ăzboiul împotriva practicilor monopoliste ale hipermarket-urilor a cunoscut o primă victorie. Justiţia franceză a condamnat grupul Carrefour la plata unor despăgubiri în valoare de 1 milion de euro către Federaţia Naţională a Producătorilor. Decizia justiţiei franceze a fost determinată de anumite clauze contractuale pe care grupul Carrefour le-a impus producătorilor.
Suma plătită ca despăgubire este insignifiantă pentru grupul francez, însă acesta este un precedent care va crea destule probleme marilor lanţuri comerciale europene. Să nu uităm că în prezent este constituită o comisie a Parlamentului European care anchetează acuzaţiile de practică monopolistă a marilor retaileri. În cazul în care aceste acuzaţii vor fi demonstrate, amenzile aplicate vor fi extrem de usturătoare.

În ceea ce priveşte recentul conflict deschis de asociaţiile producătorilor de alimente din România împotriva lanţurilor comerciale tind să fiu sceptic. Consiliul Concurenţei ar fi trebuit să se autosesizeze cu mult timp în urmăa, dar, după cum se ştie, autorităţile noastre nu prea se grăbesc să ia măsuri împotriva grupurilor puternice.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)