marți, 11 martie 2008

Megaplanul de revigorare


F
ED intenţionează să pompeze aproximativ 200 de miliarde de dolari pentru evitarea recesiunii. Banii vor fi utilizaţi pentru salvarea băncilor afectate de criza subprime. Mişcarea FED era oarecum aşteptată de piaţă întrucât scăderea dobânzii de intervenţie nu ar fi avut decât un efect limitat, poate chiar insignifiant.

Până aici nu ar fi fost nimic nou. Nu este prima dată când FED popmează bani în bănci pentru evitarea unei crize. Ceea ce este nou constă în faptul că efortul FED va fi corelat cu mişcări similare ale Băncii Centrale a Canadei şi ale principalelor bănci centrale din Europa. Acestea vor injecta în sistem până la 45 mld. de dolari. Prima reacţie a pieţelor a fost pozitivă, indicii americani deschizând cu +1%.

Asistăm la o dezvoltare extrem de interesantă a fenomenelor economice, iar rezultatele acestei mişcări sunt greu de estimat. Concertarea eforturilor principalelor bănci centrale este o premieră şi vine într-un moment în care acestea, acţionând solitar, nu mai aveau nicio putere. Urmează să vedem ce se va întâmpla în continuare. Cert este că jocul devine din ce în ce mai interesant.

Un comentariu:

  1. Intrebarea este de unde va scoate FED acesti bani? va da drumu la tiparnita sau va folosi rezerva? in ambele cazuri e posibil ca aceasta masura sa sufle in panzele inflatiei?

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)