duminică, 2 martie 2008

Al doilea val

Au existat numeroşi optimişti care sperau ca toată nenorocirea subprime să se finalizeze o dată cu publicarea finală a pierderilor rezultate din acest business. Iar când îi numesc optimişti pe cei care au emis asemenea mostre de gândire cred că greşesc întrucât, a nu realiza că într-o economie ca cea de-acum este imposibil ca o problemă majoră să rămână izolată este clar o mostră de naivitate. Fenomenul subprime a afectat în prima fază băncile, iar cea de-a doua redută este reprezentată de societăţile de asigurări, aşa cum bine estimau unii analişti.

După ce a anunţat o pierdere de 5.2. miliarde de dolari, cea mai mai mare de la înfiinţare, AIG a pierdut pe bursă 7.2% din valoare(de la începutul anului până azi acţiunile AIG au pierdut aproximativ 20%). În aceste condiţii, Joseph Cassano, cofondatorul şi şeful diviziei de produse financiare şi-a anunţat plecarea. Iar acesta este numai începutul bâlciului deoarece urmează raportările pentru celelalte societăţi de asigurări şi nu ştiu de ce cred că AIG este doar vârful iceberg-ului . Este posibil ca acest "al doilea val" să se propage cu o rapiditate şi o forţă mult superioare celui anterior. Deja ne aflăm pe o piaţă pesimistă şi suspicioasă în care orice veste poate avea efecte catastrofale.

În toată această ecuaţie, FED se va vedea în incapacitate de a gestiona criza. După ce a scăzut iraţional dobânzile, lucrând acum cu o dobândă sub inflaţie, FED nu va mai putea să fie decât un biet spectator al unei situaţii complicate.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)