sâmbătă, 16 februarie 2008

Războiul telefoanelor


P
rin decembrie m-a sunat cineva de la RDS să mă anunţe că, dacă doresc, pot să beneficiez de un telefon mobil cu minute incluse în Digi Mobil. Curios, am dat fuga la sediul lor şi mi-am ridicat noua jucărie. În 30 de minute am avut telefonul gata activat şi, pentru a-i testa funcţionalitatea, m-am apucat de pălăvrăgeală cu prietenii. Trebuie să recunoaştem că în urmă cu câţiva ani nu ne-am fi imaginat că un operator te va ruga să-i foloseşti aproape gratuit reţeaua. Şi asta fără a semna contracte tricky.

Intenţia mea însă nu este să comentez diversele strategii de marketing . Ceea ce remarc este că asistăm la începutul unui război teribil pe piaţa de telefonie, iar cei care acum domină ar putea pierde cote spectaculoase în favoarea mai noilor competitori. Să mă explic. Momentan piaţa este dominată categoric de Orange şi Vodafone, care oferă numai servicii de telefonie şi internet. În timp ce pe segmentul de telefonie au mai relaxat oarecum tarifele, pe partea de internet costurile sunt destul de mari. Competitorii cei mai importanţi, RDS şi Romtelecom(incluzând Cosmote chiar dacă acţionează separat), oferă nu numai telefonie/internet ci şi televiziune şi telefonie fixă terestră. Aceasta le va permite ca, la momentul oportun, să ofere pachete extrem de tentante(unele oferte există, însă nu sunt marketate deocamdată). Este evident că atât pentru Orange cât şi pentru Vodafone, viitorul nu sună deloc bine dacă vor continua să se limiteze numai la telefonie. Marjele de profit vor fi din ce în ce mai mici, iar ceea ce s-a întâmplat în telefonia fixă(minute gratuite nelimitat) se va întâmpla şi cu telefonia mobilă. Care sunt armele alese de cei doi giganţi? Contractele semnate pe termen mai lung(de obicei 2 ani) în schimbul reducerilor la telefoane sau pentru diverse optiuni. O strategie destul de naivă, aş zice. Un client captiv nu reacţionează deloc bine şi, de obicei, nu se lasă până nu scapă de contract. Pe de altă parte, se pare că atât Orange cât şi Vodafone pariază pe wimax, o tehnologie care le va permite transferul de date la costuri mult mai mici(cu un singur host poţi acoperi un oraş cu 200 000 de locuitori). Numai că wimax necesită dezvoltări, iar momentul zero al "adevărului" va fi în noiembrie, când portabilitatea numerelor de telefon va intra în vigoare. Ce înseamnă asta? Simplu. Nu-ţi mai convine operatorul, îl notifici şi te muţi cu tot cu număr la operatorul care-ţi convine.

Cu toate că încă nu o arată, marii operatori simt cum le fuge pământul de sub picioare. Atunci când clienţii vor conştientiza faptul că la costuri mult mai mici beneficiază de aceleaşi servicii s-ar putea să asistăm la adevărate revoluţii.

Intenţionat nu am amintit de celelalte două nume din telecomunicaţii: UPC şi ZAPP. Sincer, nu prea ştiu cum vor decurge lucrurile în ceea ce-i priveşte pe cei doi. Variantele ar fi două: ori vom asista la o luptă nebunească între Orange şi Vodafone pentru cumpărarea UPC, ori vom vedea un parteneriat strâns(fuziune?) între Zapp şi UPC.

Indiferent de variante, cred că vom avea un an extrem de fierbinte pe piaţa telecomunicaţiilor.

Un comentariu:

  1. Aparatura celor de la DigiMobil este de slaba calitate, adusa din China.

    A fost si taicamiu sa ridice 2 mobile, l-am pornit, m-am uitat 5 minute la el si l-am lasat undeva prin casa. La fel a facut si el.

    Nu stiu daca va incepe un razboi, asa s-a zis si atunci cand a aparut Zapp-ul si acum nu se mai aude nimic de ei.

    Singurii cu o strategie destul de buna sunt Cosmote. Au reusit sa atraga destui tineri, insa cei peste 25 de ani au ramas la Orange si Vodafone.

    Aparitia DigiMobil poate doar sa-i faca pe granzi sa isi regandeasca ofertele, nimic mai mult.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)