miercuri, 30 ianuarie 2008

Ieşire din criză?


În mod sigur, modul american de a trata crizele este cel puţin ciudat. Dacă pentru criza subprime s-a dat vina pe dobânzile mici promovate de Greenspan, acum s-a ajuns din nou la o dobândă mică, cu perspectiva scăderii cu încă 0.25%(cel puţin cu atât anticipează analiştii scăderea care va fi operată de către FED, a doua scădere în decurs de nouă zile). Ceea ce mi se pare mai grav este dărnicia cu care executivul SUA a aruncat cu bani atât catre companii cât şi către persoanele fizice. Iar în toată această ecuaţie, opoziţia nu se declară indignată de mâna largă a guvernului ci, culmea, de faptul că mărinimia guvernamentală nu se răsfrânge şi asupra şomerilor(să nu uităm că în SUA este an electoral). Se poate spune că SUA joacă acum totul pe o singură carte, aceea a consumului. Stimulând consumul, autorităţile speră să readucă economia pe verde.

Date fiind condiţiile actuale, cred că planul SUA va avea un deznodământ negativ. Externalizarea crizelor, sport practicat cu frenezie de către americani, nu va mai avea efectele scontate. Aceasta pentru că lumea s-a schimbat şi America nu mai este farul călăuzitor ci, mai degrabă, "omul bolnav" al economiei mondiale(similaritatea cu Imperiul Otoman nu este întâmplătoare). Poate că cel mai elocvent exemplu este modul în care Banca Centrala Europeană tratează această criză.

Cu atâtea stimule, economia americană va deveni mai sensibilă şi, cel mai probabil, eficienţa muncii se va dilua. De asemenea, nu este exclus ca încercarea de ocolire a crizei subprime să ne proiecteze într-o altă criză de o dimensiune mai mare.

Un comentariu:

  1. cred ca e un pic prea pesimista evaluarea. dobanzile mici au exlicatie in nevoia de a reduce "yield curve" = diferenta dintre obligatiunea pe 10 ani si cea pe 3 luni Trezoriei US. normal dobanda pe termen lung trebuie sa fie mai mare decat cea pe termen scurt pentru ca riscurile sunt mai mari la un imprumut pe termen lung. riscul acum este de la inflatie si nu de la reincurajarea creditarii cu risc mare. standardele de creditare vor ramane stricte o buna bucata de vreme chiar daca dobanzile FedRes vor ramane la 2-3% pentru cativa ani.

    dupa scaderile recente in sfarsit aceasta 'yield curve" a fost corectata. preturile actiunilor cotate la bursele americane sunt relativ joase.

    America e inca departe de afi un "bolnav economic". este intr-adevar o economie bazata pe consum si consumatorul este cam subred la ora asta dar nu e de asteptat nici o prabusire a consumului. indicatorii economici fundamentali: productivitatea muncii, capitalizare, inovatie, demografie, flexibilitatea pietii muncii sunt ceva mai favorabili decat in europa sau japonia.

    sigur ca economia americana isi pierde din influenta pe acre o avea asupra cele mondiale, desi evenimentele recente arata ca inca pietele mondiale urmeaza pe cele americane. se vorbeste de "decoupling" dar ultimele cateva saptamani nu prea merg in directia asta.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)